Понеделник,

Повече охрана по пристанища, гари и летища

От: Администратор -
A
A
A

Предприети са засилени мерки за сигурност по всички пристанища, гари и летища в страната, съобщиха от МВР. Конкретните стъпки по повишаването на сигурността обаче не могат да бъдат коментирани, уточняват от вътрешното ведомство. Веднага след взривовете в Брюксел от Гранична полиция са започнали да действат по Националния план за реакция при кризи и са засилили охраната. На софийската аерогара могат да се видят повече униформени, извършват се проверки, включително и с кучета.

Летището във Варна също работи при засилени мерки за сигурност. Повишени са вниманието и бдителността на входа и изхода на портовете във Варна и Бургас.

"Навсякъде в страната има засилено полицейско присъствие. Допълнително се обезпечават местата, където има масово струпване на хора. Контролират се основните пътни артерии", обяви главният секретар на МВР Георги Костов. Предприемат се мерки за засилване на охраната на училища, детски градини, здравни заведения, както и на контрола на достъпа в административните сгради. Лекарите и лечебните заведения също са подготвени да реагират адекватно в случай на терористичен акт.

Експулсирали сме 56 опасни бежанци

Българските служби за сигурност са засекли и експулсирали 56 бежанци, оценявани като опасни за националната сигурност. Освен експулсиране спрямо тях са приложени и други административни мерки като "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в страната". Това информира премиерът Бойко Борисов в писмен отговор до депутата от АБВ Светослав Белемезов.

От началото на 2015 г. ДАНС и МВР са предприели 8 мащабни съвместни операции. Направени са промени в закона за Агенцията, които създават инструменти за идентифициране на екстремисти и терористи. Миграционният натиск продължава да е основен риск за сигурността на страната. Процесът навлезе в нова фаза на развитие по интензивност, напрежение, структура и насоченост, като част от бежанския поток се трансформира в имигрантски", пише още в отговора си Борисов.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички