По-строги правила за държавна помощ

По-строги правила за държавна помощ | StandartNews.com

За преотстъпване на налози за големи проекти се изисква и одобрение от Брюксел

Няма облекчения за холдинги, които местят в България производство от страна от ЕС

По-строги правила са в сила от началото на 2016 г. за преотстъпване на корпоративния данък за фирми, които инвестират в райони с безработица с 25% по-висока от средната за страната. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане бяха направени по искане на Европейската комисия, тъй като това е държавна помощ. Данъкът вече не се преотстъпва автоматично, а фирмите трябва да изпълнят редица условия за да ползват облекчението. Още преди да започне проекта, фирмата трябва да кандидатства за държавната помощ с формуляр до Българската агенция за инвестиции (БАИ). Сред условията, които трябва да се изпълнят, е инвестицията да се реализира в срок до 4 календарни години. А дейността трябва да продължи да се осъществява поне 5 години след като инвестицията е завършена. При разширяване на производството инвестицията трябва да е поне с 200% по-голяма от балансовата стойност на активите, които се използват повторно към 31 декември на годината, преди започването на проекта. Наред с това инвестицията трябва да надвишава амортизациите във фирмата за три години назад. Целта е да се гарантира, че това е разширяване на производството, а не просто замяна на старите машини с нови. Въвеждат се и правила, така че да не се ползва държавна помощ, ако една фирма мести производството си в България от страна в ЕС. За да се ползва данъчното облекчение, ще се проверява дейността на цялата група - предприятия, свързани с фирмата, която ще инвестира в България. И няма да се допуска преотстъпване на данъка, ако някоя фирма от групата е спряла аналогично производство в страна от ЕС до 2 години преди началото на инвестицията в България, или има намерение да направи това до 2 години по-късно.

Когато става въпрос за големи проекти на стойност над 37,5 млн. евро, а в общини от Югозападния регион - над 18,75 млн. евро, за да се ползва облекчението, е необходимо и разрешение от Европейската комисия.

Митничари спират коли за проверка

Митничари вече имат право да спират коли и камиони на пътя и да проверяват документите, свързани с тяхното управление и извършвания превоз. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които влязоха в сила от началото на 2016 г. Коли на пътя могат да спират само митничари с униформа и снабдени с ясно различими и видими, включително през тъмната част на денонощието, обозначителни знаци. При тези проверки митничарите могат да извършват полеви тестове или да вземат проби за лабораторен анализ. Митничарите могат и да изискват на място писмени сведения от работник или служител на проверяваното лице, както и от трето лице, участвало или присъствало при събирането на доказателствата. Ако шофьорът възпрепятства извършването на оглед от страна на митничарите, те имат право да потърсят съдействие на полицията. Митничарите вече имат и право да купят стока, която след това да върнат на продавача и да си получат парите. Това ще се прави, когато покупката е с цел да се установи дали търговецът продава акцизни стоки без бандерол (т. нар. контролна покупка). Ако се окаже, че стоката е редовна, митничарят може да я върне, като трябва веднага да си получи парите, а за това ще се съставя и протокол.


500 лв. глоба, ако носиш над 40 ръчно свити цигари

Глоба до 500 лв. може да отнесе всеки, който носи над 40 ръчно свити цигари. От началото на 2016 г. влязоха в сила и нови правила, които целят да се пресече продажбата на цигари без бандерол. Вече е забранено държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количество над 40 къса. По този начин всеки, който сам си свива цигарите, може да продължи да ги пуши. Но ако цигарите се свиват в големи количества, за да се продават без да се плащат акцизи, извършителите ще бъдат наказвани. Глобите са от 100 лв. до 500 лв. за гражданите, и от 2000 до 10 000 лв. за фирмите. Същата вече е и глобата за продажба на единични бройки цигари, при положение, че досега максималната санкция за това нарушение от страна на граждани беше 300 лв.

Нов график за вдигане на акцизите на цигарите

2015 г. 101 лв./1000 къса 23% от цената мин. 148 лв./1000 къса
2016 г. 70 лв./1000 къса 38% от цената мин. 161 лв./1000 къса
2017 г. 70 лв./1000 къса 40% от цената мин. 167 лв./1000 къса
2018 г. 70 лв./1000 къса 42% от цената мин. 177 лв./1000 къса

Домашна ракия в казани до 500 л.

Домашна ракия с намален акциз от 2,20 лв. за един литър от 40 градуса вече може да се вари само в казани с вместимост до 500 литра. Освен това, ако някой пожелае да вари ракия до 1 юли, ще трябва да уведоми писмено Агенция "Митници" 14 дни предварително, гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Промените бяха направени, за да се ограничи сивата икономика и незаконното варене на огромни количества ракия, които след това се продават без да се плащат данъци на хазната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай