Посрещаме Никулден с вносна риба

Посрещаме Никулден с вносна риба | StandartNews.com

Черноморският улов е слаб и много по-скъп

На даляните в Созопол и Несебър рядко може да се намери пресен чернокоп за 12 лв.

С вносна риба от Виетнам, Бразилия и Аржентина ще посрещнат тази година Никулден повечето бургазлии. Вносната стока е предпочитана заради ниската цена. За разлика от океанските риби, черноморските са в пъти по-скъпи. Дори и рибарите ще сложат тази година на празничната трапеза океански улов, купен от магазина. Причината е, че тази есен морето не даде берекет. Заради оскъдния улов прясната черноморска риба се превърна в истински деликатес. Рибните борси предлагат изобилие от морска храна, но навсякъде висят табели "замразена". "Прясна риба няма, проверете утре, но по-рано. Ако донесат, свършва бързо", дежурно отговарят търговците. "Тази година положението е трагично. Със седмици не излиза нищо. И друг път е имало лоши години, но като тази не е било. По цели дни мръзнем в морето, а накрая в мрежите - само две рибки, понякога са тотално празни", жалват се рибарите. Според тях рибата в Черно море намалява с всяка изминала година. Случи ли се студена есен като тази, то положението става трагично. "За никого не е тайна, че рибата в морето намалява от година на година все повече. Но сега има и друга причина. Водата е студена, морето - бурно и рибата бяга навътре. Не излиза към брега, затова и мрежите са празни", обясняват морските вълци.

Седмица преди Никулден прясната риба по Черноморието е най-дефицитната стока, а появи ли се на пазара, цената й е непосилна за джоба на повечето хора. "Море гази, жаден ходи. Това е положението. Живеем на море, а ядем замразена скумрия, внесена от другия край на света", ядосват се търговци и клиенти. В дните преди Никулден магазините в Бургас предлагат основно замразена риба, а прясната е само сладководна - шаран, таранка и толстолоб. Килограм шаран върви в момента по 5-6 лева, а ако е без люспи - с левче нагоре. Другата най-купувана риба е скумрията заради ниската цена от 5 лв. за кило. На новата борса "Фишланд" може да се намери дори и за 3.50 лв. Приблизително толкова струва и виетнамският пангасиус, също предпочитан заради ниската цена. Вкусната австралийска риба барамунди, която се отглежда в акваферма в Бургас, може да се намери на борса "Фишланд" за 13 лв., а замразеният сафрид там тръгва от 3.50 за килограм. Появи ли се пресен, цената му скача точно двойно. Познавачите пък предпочитат малко познатата риба саварин, която се продава за 7 лв. килото, или деликатесната сьомга, чиято цена тръгва от 9 лв. и стига до 28 лв. за килограм в зависимост дали е рагу, филе или цяла риба.

На даляните в Созопол и Несебър може да се намери, макар и рядко, пресен чернокоп за 12 лв. и попчета за 6 лв.
"Преди седмица имахме пресен паламуд на цена 15 лв. за кило. Два пъти доставиха и лефер, цената му стигна рекордните 25 лв. за килограм", похвали се търговец от рибната борса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай