Посланикът на Иран защити Хизбула за атентата в Бургас

Посланикът на Иран защити Хизбула за атентата в Бургас | StandartNews.com

Техеран. Новият посланик на Иран в България не вижда причина организацията Хизбула да е извършила атентата на летище Сарафово в Бургас през 2012.

В интервю за предаването "Събота 150" по БНР Н. Пр. Абудллах Норузи заяви, че "Хизбула досега много добре е показвала колко са разумни, така че не съществуват никакви логични причини за подобни действия.

Ние знаем, че съществуват различни терористични групировки, които работят за различни държави, така че ако този акт е в полза на Израел, трябва да видим кой е поръчител. Всеки един разумен слушател трябва сам да реши този въпрос."

На въпрос дали споменаването на Хизбула като съпричастна към атаката, не е косвено обвинение и към Иран, посланик Норузи обясни: "Това обвинение нито пряко, нито непряко няма нищо общо с Иран. Приятелствата с различни общности не означават да подкрепяме или да провокираме тези различни общности. Ние също имаме добри отношения с Хамас, но това е въпросът – дали всяко действие от страна на Хамас дали има нещо общо с нас. Аз въобще не съм на това мнение, че този акт се е случил чрез Хизбула."

"Отношенията между Иран и България имат една много древна история. От една страна са нормалните отношения, те са на 130 години. От друга страна са историческите отношения и контакти между двата народа. Българският народ е сред редките народи в Европа, които имат общи корени с нас. Така че тези два елемента помагат хем българското правителство, хем ние да имаме по-голямо желание за по-дълбоки отношения. Така че българското правителство също се опитва, имайки предвид своите задължения и отношения към ЕС, да запази своите отношения с Иран", коментира посланикът отношенията между България и Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай