Посещението на Вселенския патриарх приключва

Посещението на Вселенския патриарх приключва | StandartNews.com

Тридневното посещение на Вселенския патриарх Вертоломей у нас приключва днес. Негово всесветейшество патриарх Вартоломей ще бъде посрещнат със Светото евангелие от монаси на входа на Трояската света обител. След това той ще се поклони на гроба на българския патриарх Максим, с когото са били големи приятели и ще отслужи панихида в негова памет.

Вартоломей получи вчера най-високото държавно отличие на България - орден „Стара планина - първа степен", както и почетна титла „Доктор хонорис кауза" от Българската академия на науките /БАН/ - за призивите си за опазване на околната среда.

Негово светейшество използва тържествената церемония в Гербовата зала на президентството, не само, за да изтъкне бедите от климатичните промени, бедността и ислямския фундаментализъм, но и за да прикани България да върне гръцки богослужебни ценности, отнети, по думите му, по време на войните, пише БНР.

Предварително насроченият брифинг за български журналисти обаче бе отменен с обяснението, че Вартоломей е имал тежка програма. На брифинга Вселенският патриарх трябваше да получи призив от над 250 български учени и общественици да нареди връщането на Българската патриаршия на полагащото й се пето място в диптихите на поместните православни църкви. Без отговор останаха и въпросите, свързани с твърденията, че Вартоломей настоява за премахване на паметника на екзарх Антим I в Одрин и заплашва да спре богослужението на български свещеници там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай