Поп отърва наказание заради служба за Ванга

Поп отърва наказание заради служба за Ванга | StandartNews.com

Благоевград. Архиерейският наместник на Петрич отец Ангел Кочев няма да бъде наказан за службата си в манастирския комплекс на Ванга в Рупите. Той ще запази поста си. В това го е уверил лично Неврокопският митрополит Серафим.

На Благовец, 25 март, отец Ангел отслужи водосвет в къщата на пророчицата. Веднага след това духовният водач на Неврокопска епархия реагира остро и заяви, че архиерейският наместник на южния град не е съгласувал службата с него и е нарушил каноните на църквата. "Вече съм напълно спокоен. Проведохме с митрополита няколко телефонни разговора. В думите на владиката не усетих никакъв укор, не каза нищо за наказание. Смятам, че не съм извършил нищо нередно. Покойният владика Натанаил никога не ни е спирал да служим в храма на леля Ванга", заяви във вторник архиерейският наместник на Петрич.

В негова защита преди повече от месец се обявиха петричани, които събраха подписка, а общинският съвет прие декларация в подкрепа на свещеника. „Не е проблем освещаването на къщата. не смятам да предприемам крайни действия в този случай. Но предстои със свещениците да коментираме явлението Ванга. И аз, и църквата не сме съгласни с това, че тя се представя за светица", коментира Неврокопски митрополит Серафим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай