Полицаи с кучета кръстосват Харманли

Полицаи с кучета кръстосват Харманли | StandartNews.com

Към 50 души е в момента щатната охрана на Регистрационно - приемателния център в Харманли, който е най-голямата бежанска институция от открит тип у нас. Лагерът се прочу и с голямото меле в нощта на 28 август, когато 800 афганистанци и иракчани се биха зверски. В този момент на смяна са били 17 охранители от наетата частна фирма.

"Според вътрешните правила гардовете не могат да се намесват в конфликти, а са длъжни да извикат полицията", уточниха от управата на лагера.

В момента в центъра пребивават към 1500 души при капацитет 2700. Броят на настанените обаче бързо нарасна през последните две седмици. Профилът на мигрантите също се промени - пристигат предимно млади мъже, без жени, много са и тийнейджърите. Притеснителната тенденция беше отбелязана и от вътрешния министър Румяна Бъчварова. От местната полиция вече открито коментираха, че употребата на алкохол до голяма част провокира инцидентите между мигрантите. При поредната свада между пияни афганистанци на 17 август двама младежи бяха наръгани с нож.

"Свикнаха да се наливат, а контактите с мургави девойки в нашия град са лесни. Направо са като отвързани - там не са видели ни ракия, ни проститутка. И тука си компенсират", обобщават философски харманлийци.

В момента по улиците на града и любимите места на кандидат-бежанците - центъра и парковете, има засилено полицейско присъствие. Патрулна двойка с голяма немска овчарка респектира бегълците. Оказа се, че пришълците се стряскат най-много от кучетата. Екип от жандармерията, която пристигна на 28 август, все още е дислоциран в Харманли.
От лагера обаче признават, че въведеният

вечерен час до 23 ч. през летния сезон не се спазва

но нищо не може да бъде направено. Територията на лагера освен това е твърде голяма, за да могат пазачите да покрият всички места, от които може да се влезе или излезе.

Контролът над многолюдното множество в лагера също е труден, а поводите да избухнат искри между мигрантите са най-различни. Както вече стана ясно фалшиво пеене се оказа причината за последния масов бой. Поне това обясниха командирования в Харманли Тома Зафиров от Агенцията за бежанците и директора на лагера Йордан Малинов. След като на калпавия певец била направена забележка, той налетял на бой. Това отприщило големия кютек. Повиканите от охраната 50 полицаи били посрещнат с камъни от тълпата. Счупено било предното стъкло на техния камион. Въпреки напрежението полицаите успели да потушат конфликта без да има кръвопролития.

В стълкновението на страната на иракчаните са включили и сирийци, които живеят по квартири и евтини хотелчета извън лагера.

След този пореден инцидент местните хора скочиха с искане центърът да стане от затворен тип, нещо като затворническо общежитие. От Агенцията по бежанците вече са склонни да направят това, твърдят запознати.
Не е ясно обаче къде ще бъдат настанявани семейства, които не създават конфликти.

Иначе най-активни в протестите срещу бежанците са БСП и ВМРО. Социалистите обявиха че са възмутени от "вандалски прояви на бежанците" и ще внасят промени в Наредба на общината.

В своя декларация във Фейсбук те настояват и за промяна на статута на временния приемателен център за бежанци от отворен в затворен тип.

БСП е против разширяването на лагера. Червените подкрепят протеста на 4 септември, организиран от ВМРО, "срещу безобразията на мигрантите".

Сакар.нюз обаче припомня, че мястото на бежанския лагер в Харманли

бе посочено от правителство, в което управляващи бяха БСП

Това бе скрито от харманлийци, а местната власт не се възпротиви на решението.
Вече при свършен факт, пред електората си, кметът Михаил Лисков държеше речи против мигрантите в Харманли. Но в началото на 2014 г. правителството на Пламен Орешарски отпусна на общината около 8 милиона за инфраструктура.
Сега, след като не са на власт, БСП прецени, че проблемът с бежанците е чувствителен за местните и така могат да си повишат рейтинга, коментират от другите партии. Шествия срещу мигрантите организира и ВМРО, като войводите също са много настоятели, че няма да допуснат арабски град в Харманли.

Крадат две дини, мачкат десет

Собствениците на овощни и зеленчукови градини край бежанския лагер в Харманли пропищяха от набезите на чужденците, които вече ги опустошиха. Те предпочитат да атакуват бостаните през нощта.

"Няма спасение от тях, не помагат и телените огради. На всичкото отгоре ако откраднат две дини, намачкват десет. Не им пука от нищо, като диви животни са", възмущава се харманлийски бостанджия, чиято градина за лош късмет е точно до бежанския лагер.

Не са пощадени и други бостани, въпреки че са от другата страна на магистралата. Ръководството на бежанския център се оправдава, че не може да контролира чужденците извън лагера. Обяснявали им, че това е частна собственост и е наказуемо влизането там, но всичко било напразно.

От полицията пък заявяват, че не могат да турят полицай до всяка градинка, нямали такъв ресурс.

Прогноза

30 хиляди ще влязат в България догодина

Тази година около 27 000 бежанци се очаква да влязат в страната ни. 7400 от тях ще получат статут. За догодина се очакват 30 000 мигранти, 8300 от които ще получат. Основно закрила у нас търсят жители на Сирия, Ирак и Афганистан. Повечето от бежанците са на възраст между 18 и 35 години, като 80% са с основно или без образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай