Полицаи помогнаха на Владо Пенев да си върне имот

Полицаи помогнаха на Владо Пенев да си върне имот | StandartNews.com

От години се опитвам да вляза в къщата си във Владая - бях отчаян, споделя прочутият актьор

Двама квартални полицаи от Владая и Марчево задържаха нагъл джебчия и маргинал, който дълго тровеше живота на Владо Пенев. Въпросният Иван преди почти две петилетки се самонастанява в къщата на актьора във Владая. Оттогава екранното ченге Попов напразно и безнадеждно се опитва да го изкара от наследствения си имот - но, уви, институциите не му обръщат кой знае колко сериозно внимание, независимо че статутът му е "звезден" много преди премиерата на първия сезон на "Под прикритие".
"Писах молби до прокуратурата. Предупредиха ме, че всяко действие, което предприема срещу този гнусен нахалник, ще бъде тълкувано като самоуправство - въпреки че имам нотариален акт за собственост и всички необходими съпътстващи документи. Предложиха ми да водя дела - за които, естествено, аз трябва да платя на държавата. Те вероятно щяха да се проточат до безкрайност във времето. Реших, че битката ще е безсмислена - особено срещу човек, който не притежава абсолютно нищо, но се е настанил като пет пари в кесия. През цялото това време Иван мишкуваше из дворовете на съседните къщи и

крадеше из вилите, за да се изхранва

- и въобще някак да съществува. Властите го знаеха, но твърдяха, че престъпленията са от битов характер и не застрашават никого. И не е задължително нито да го задържат, нито да го санкционират. Дори докато бях министър на културата, помолих МВР колегата Петя Първанова да ми помогне в писането на поредната жалба", разказва Пенев. Докато един хубав за българската демокрация ден полицейски инспектор Цветан Атанасов и младши полицейски испектор Данаил Пенчев хващат Иван в крачка - тоест в момент, в който той за пореден път нарушава закона. "Така тези чудесни млади хора решиха по абсолютно най-простия и най-адекватен начин проблема, който се влачеше с години. Момчетата свършиха перфектно работата си, не се изживяват като герои. И всичко това на фона на парадокса да обявяваме за изключително събитие всеки осъществен социален ангажимент, за който някой получава заплата.

Цветан Атанасов и Данаил Пенчев бяха мотивирани от най-нормалното желание: да създадат усещане за сигурност, за защита, за ред - така, както повеляват службата и морала им. Те не гонят бандидите с пистолети - справят се с всекидневните си задължения, въпреки че дори нямат автомобил, с който да обикалят Марчаево и Владая, а ползват градския транспорт. Звучи банално и рутинно - но това е действителността", коментира Владо. Той е убеден, че новите му униформени приятели ще помогнат на всеки - без да очакват по-голяма заплата заради усърдието си. Атанасов и Пенчев надали знаят, че асът от театъра и киното има специална значка от МВР заради своя Попов от "Под прикритие". Данаил е фен, докато Цветан тепърва гледа повторенията на епизодите от крими поредицата. Но пък са заразени от положителния пример на Попов.

Можеха да си паднат по Джаро, нали

анализира Пенев.
Владо, естествено, е радостен от развръзката, но в душата му се е натрупала достатъчно печал покрай дългогодишните опити да влезе в окупирания семеен дом. Майка му си отива преди година и до последно се ядосва заради абсурдната ситуация. "А най-безумното беше, че този Иван напоследък обикаляше същите тези съседи, които до вчера тарашеше, за да му дадат подписи в негова подкрепа. Не можете да си представите в какво състояние заварих къщата - изтърбушена, опушена. Явно е палил огън между стените. Спрял тока, изкъртил елинсталацията, вода няма, изхвърлил водомерите. Навсякъде се търкаляха крадени вещи, домъкнати не знам от къде. Хората от фирмата, която бях извикал да разчистват, останаха потресени - казаха, че не са се сблъсквали с подобна диващина. Не знам как ще се справя с цялата тази неразбория, като съм наясно какво тичане ме чака. На всичкото отгоре е изсякъл дърветата наоколо. А аз полудявам, когато някой посегне на природата. Някога дворът беше разкошен - всичко беше в зеленина. Дъщеря ми Яна и племенницата ми Лиляна отраснаха там през летните ваканции - ние нямаме село, затова много се радвахме на Владая: обитаемо, прекрасно, уютно място, кристално чист въздух.

Майка ми беше инвестирала време, любов, пари

Имах огромен сантимент, но в момента съм омерзен. Тепърва ще се боря с разрухата - ще гоня бездомните кучета, ще слагам огради и врати". Владо вероятно ще направи специална концепция за възраждането на флората във Владая. Както цяла София знае, топактьорът поддържа от десетилетия градинката пред кооперацията, в която е роден и продължава да живее. Дори апашите, които преди време режеха цветята му, като че ли са се поукротили. Пенев има борче, рози, момина сълза, диви ягоди, астма и магнолия. Той си говори с цветята, дърветата и храстите - както повеляват източните традиции. Неслучайно някога нарича едно от растенията си на Мариус Куркински, защото прилича в поведението си на човека оркестър - иска огромно внимание и при всеки комплимент надига гребена.

Тези дни обаче Пенев заряза всичко в столицата и се отдаде на ваканция край Черно море - пълен релакс. Плува, пече се и се опитва да върне формата, която изгуби, след като счупи крак - тогава не само качи килограми, но влезе и по-късно в снимките на "Под прикритие". Край брега чете пиеси и прави планове за поредно мащабно пътешествие - този път до Куба. Събира мераклии за силни карибски усещания. "Искам да усетя Хавана, преди да са дошли американците, за да я излъскат по тяхному. Изпитвам емоция само от автентичното, от истинското", споделя Владо. Последният му засега мащабен воаяж беше в Щатите и в Канада, където с прекрасната Силвия Лулчева играха пред сънародници отличния си спектакъл "Дуети".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай