Полицаи и военни на работа до 52 г.

Полицаи и военни на работа до 52 г. | StandartNews.com

Дават право на униформените да се пенсионират и да служат едновременно

Полицаи и военни да излизат в пенсия от догодина, ако са навършили 52 г. и 10 месеца заедно с изискването за поне 27 г. трудов стаж, от които 18 г. в системата. В следващите години пенсионната им възраст ще се повишава така както и за всички работещи в България - с по 2 месеца на година. Целта е достигане на 55 г. Това е предложението на вицепремиера Ивайло Калфин, след като единствено заетите в силовите ведомства до този момент останаха незасегнати от пенсионната реформа. За тях важи единствено условието да имат необходимия стаж, за да се пенсионират. Промените ще засегнат и пожарникарите, както и работещите в ДАНС и НСО.

"В момента статистиката показва, че реалната възраст, на която полицаи и военни излизат в пенсия, е 52 г. и 8 месеца", посочи Калфин. В същото време министерствата на отбраната и на вътрешните работи вече са започнали работа по приравняването на служителите, които не се трудят при рискови условия, с тези на масовата трета категория труд. Така по-рано ще може да се пенсионират само униформените на терен. В МВР прехвърляли администрацията със статут на държавни служители, а в отбраната ще има различни условия за военните в поделенията и тези в щаба. "Очакваме тези процеси да се ускорят", призова вицепремиерът Ивайло Калфин.

В същото време социалният министър предлага да отпадне задължението военни и полицаи да напускат задължително работа, когато решат да се пенсионират. Така униформените ще може едновременно да получат право на пенсия и да продължат да служат под пагон, докато работодателят им има нужда от тях. "С това искаме да създадем сигурност в системата. Хората ще бъдат стимулирани да останат по-дълго на работа, няма да се налага да свалят мундира, а и силовите ведомства няма да се оголват откъм ценни експерт", коментира Калфин.

Само няколко професии в силовите ведомства ще може да се пенсионират на 45 г. Това са военните пилоти, водолази и парашутисти, за които условията на труд са най-тежки.

От догодина в НОИ да се обособи нов пенсионен фонд, в който да влизат осигуровките на военните и полицаите, предлага Калфин. Така ще се види ясно откъде идват парите за техните високи пенсии - те не са за сметка на осигуровките на всички останали, обясни вицепремиерът. 40.8% е осигуровката за пенсия в силовите ведомства при 17.8% за всички останали работещи. Годишно от сектор "Сигурност" в пенсия излизат около 2000 души. В системата работят 75 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай