Показват бижута от човешки черепи в Бургас

Необичайните украшения показвали почит към предците преди 7000 години

Показват бижута от човешки черепи в Бургас | StandartNews.com

Бургас. Бижута, изработени от човешки черепи, ще бъдат показани в морското казино на Бургас. Археолозите са открили и амулети, издялани също от кости. Те ще бъдат изложени от 8 до 24 април в зала "Александър Георгиев - Коджакафалията".

Невероятните и необичайни находки бяха открити при разкопки в праисторическото селище Козарева могила край Каблешково. То е съществувало през петото хилядолетие преди Христа в епохата на енеолита. В онези времена било обичайно древните хора да изработват и да носят накити от човешки черепи. Така те засвидетелствали почитта си към предците като носели частица от тях до сърцето си.

Праисторическите обитатели на Козарева могила се кичели с амулети, гривни и обеци, направени от кости на себеподобни. В изложбата ще бъдат показани още каменен скиптър, символ на абсолютната власт, както и големи кремъчни пластини, които символизират престижа и социалния статус в обществото по онова време. В некропола в Козарева могила археолозите са открили още интересни глинени съдове, оръдия от мед и кремък, с които праисторическите хора изкарвали прехраната си. Древните са били изкусни майстори ювелири. Те са усвоили до съвършенство изработването на бижута от мидени черупки, от яспис и дори от мрамор.

В Козарева могила археолозите са открили и голяма грънчарска работилница с пещи за изпичане на керамиката. Тя свидетелства, че преди 7000 години в този регион е кипяла оживена търговия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай