Поискаха по-високи присъди за влака убиец

Поискаха по-високи присъди за влака убиец | StandartNews.com

Велико Търново. По-високи присъди за подсъдимите в делото за изгорелия влак София- Кардам, поиска прокуратурата днес.

Апелативният съд във Велико Търново проведе пето заседание по делото за пожара през февруари 2008 г, когато загинаха девет души. Магистратите решиха, че събраните доказателства са достатъчни и не уважиха искането на защитата заседанието да бъде отложено. Подсъдими по делото са шафнера на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова, и Георги Иванов - бивш директор на поделение "Спални и специални вагони" в БДЖ.

През септември 2011 г. Върховният касационен съд отмени решението на търновските магистрати, които намалиха присъдите на подсъдимите. Търновският съд беше дал на Георгиев 8 години и 6 месеца затвор вместо 12, а на началника на влака Иванка Костадинова 5 години вмсто 8. Апелативната прокуратура във Велико Търново пък протестира оправдателната присъда на Георги Иванов, бивш директор на поделение "Спални и специални вагони" в БДЖ.

Сега прокуратурата и близките на пострадалите отново поискаха по-високи присъди за виновниците - 15 години.
"В тази съдебна зала като че ли всички забравят, че сме се събрали за 9 загубени живота за няколко минути, вследствие на бездействието на БДЖ и слабия професионализъм", каза  Дора Вичева, майка на загиналия Даниел Вичев, който беше на 25 години по време на трагедията.

"Не се иска нито средно, нито висше образование, за да дръпнеш една спирачка, да отвориш вратите и да евакуираш пътниците. А ние се занимаваме сега какво е можело да направи началничката на влака и така до безкрайност да разтягаме във времето този процес и да я оневиним“, допълни почернената майка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай