Племето Масаи вдъхновява шампиона в Евровизия

Кой е Дамиано Давид - новият секс символ на песенния конкурс

Племето Масаи вдъхновява шампиона в Евровизия | StandartNews.com

Рокерите от „Манескин“, които триумфираха на тазгодишната „Евровизия“ с хита си  „Zitti e buoni“, събрал 524 гласа, вече са сред най-големите звезди на Стария континент. Песента им се превърна в най-стриймваната от Италия в рамките на 24 часа и оглави класациите в 14 държави, сред които и България. Победата на групата за малко да бъде помрачена заради обвиненията, че вокалът им се е дрогирал по време на финала. Дамиано Давид обаче опроверга недоброжелателите си, след като доброволно се подложи на тест за наркотици, който бе отрицателен. 

В интервю за италианския „Вог“ Давид коментира: „Не влизаме в стереотипа на алкохолизираните и дрогирани рок звезди“. Според него креативността идва от „здрав, обучен и осъзнат“ ум и противоречи на опитите да „изразим истински собственото си „аз“, като се обвързваме с нещо, което ни прави зависими и роби“. Вероятно рокаджията визира жертвите на наркотиците в  прословутия „Клуб 27“, между които са Джим Морисън и Ейми Уайнхаус. Сега Дамиано е едно от най-нашумелите имена в света и най-новият секссимвол от песенния конкурс. Но кой е италианският красавец, по който залитат всички дами?

Давид е роден в Рим на 8 януари 1999-а в семейство на стюард и стюардеса. Струва си да се отбележи, че на тази дата са родени няколко видни личности от музикалната история – Елвис Пресли, Дейвид Бауи, Шърли Беси. Заради работата на родителите си той и брат му пътуват по света от малки и са добре запознати с различни култури. Пътешествие на четиримата преди няколко години се оказва особено съдбоносно – в Танзания Дамиано се среща с хора от племето Масаи, които го насърчават да се отдаде на музикалната си кариера, за която мечтае от дете.

В училището „Eugenio Montale“ в Рим Дамиано се запознава с Виктория Де Анджелис (бас) и Томас Раги (китара) - неговите бъдещи колеги от „Манескин“. Барабанистът  Итън Торчио се присъединява към тях, след като вижда обявата им във Фейсбук. Дамиано не завършва, като вместо дипломата грабва микрофона. Но когато се пробва за вокалист на групата, първоначално е отхвърлен, тъй като стилът му се счита за „прекалено поп“. Упоритостта му да бъде в състава, в крайна сметка все пак му осигурява позицията на фронтмен. 

Първоначално свирилите по улиците на Рим „Манексин“, през 2017-а изпъкват в медийното пространство, завършвайки на второ място в единадесетия сезон на италианския „X Фактор“. Бендът има дебютен пробив със студийния албум „Il ballo della vita“ и турне през 2018 и 2019 година. През 2021-а излезе вторият им студиен албум „Teatro d'ira: Vol. I“. Няколко техни сингъла са покорили италианските музикални класации. Името „Манескин“ е измислено от басистката Виктория. Тя е наполовина датчанка и думата „måneskin“ на датски означава „лунна светлина“.

Дамиано от самото начало в „Манескин“ впечатлява с поведението и стила си - особено на сцената. Той все по-свободно изразява себе си и придобива увереност в сексуалността си. Признава, че не се притеснява, ако хората го мислят за гей. Разпали клюките и когато няколко пъти целуна китариста си на сцената на Евровизия.

„Това беше спонтанна целувка, но и преди сме го правили. По този начин показваме нашата подкрепа към ЛГТБ обществото. Ние също сме били дискриминирани, макар и по различен начин. Затова, когато ставаме свидетели на расизъм или хомофобия, винаги се стараем да реагираме, а не да мълчим. Думите и постъпките ни може да променят отношението на хората. Важно е да превъзмогнем стереотипите“, споделя  Дамиано, който на 18 е излизал с 34-годишна жена.

Италианските медии писаха преди време, че двамата с Виктория крият афера, но те нито отрекоха, нито потвърдиха слуховете. Сигурното е, че Дамиано е щастливо обвързан - от 2017-а излиза с 25-годишната си сънародничка, модела Джорджина Солери, като двамата вече дори планират сватба.

Сега се разчу и още нещо - на „Евровизия“ групата всъщност е изпълнила две различни версии на печелившата си песен. Дамиано разкрива, че от конкурса ги помолили да се съобразят с правилата и да премахнат псувните в текста.

„На финала изключихме лошите думи, тъй като ни призоваха да бъдем учтиви. Когато спечелихме обаче, си казах „майната му% и си казахме каквото ни е на сърцето, включително псувните“, споделя певецът с усмивка пред „Вог“.

Музикантите признават, че след края на песенния конкурс са изморени, но чувстват от хубавата умора. Новият любимец на дамите твърди, че вниманието, което е започнал да получава, не го е променил като човек. „Единствената разлика е от преди е, че вече активно се опитвам да си ползвам профила в Инстаграм. Не знам колко ще издържа, тъй като не съм фен на социалните мрежи, но засега ми е забавно. Получавам съобщения от целия свят – Украйна, Русия, Торонто, Манчестър. Вече половината ни фенове са изцяло извън Италия, което е чудесно“, казва Дамиано.

За „Евровизия“ рокерите се доверяват на култовата италианска марка „Етро“, която ги облича в кожени дрехи. „Вдъхновени сме не само от други групи, но и от музикални икони като Дейвид Боуи“, коментира барабанистът Торчио. Но младежите не винаги са имали този стил. През 2015-а те приличали по-скоро на хипита.

„Това е естествената еволюция. На старта бяхме още деца и прекалено срамежливи, за да се обличаме екстравагантно. Когато попаднахме в среда, в която хората подкрепят нашия вкус и събрахме смелостта свободно да изразяваме себе си, започнахме да се обличаме по-артистично и да експериментираме с грим и лакове“, споделя басистката Виктория. „Всъщност ние сме четирима приятели, които правят това, което обичат. Надяваме се, че това ще важи и за напред“, категоричен е Дамиано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай