Петък,

Планетариум ще бъде новата атракция в Бургас

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Започва строителство на огледален Планетариум в Бургас, който ще бъде разположен в зоната на пристанището, пред входа на Морска гара. Конструкцията ще представлява метална сфера с модерен архитектурен дизайн и осигурена достъпна среда за хора с увреждания. Посетители те ще могат да получат знания по астрономия, физика и изобщо в сферата на точните науки. Със специфичната си форма бургаският Планетариум ще прилича на този в Бристол и на популярното в цял свят бобено зърно в Чикаго. Това съобщиха от пресслужбата на Община Бургас.

Очаква се и доставката и на специализирано оборудване от висок клас за прожекции на мултимедийни програми.

Залата ще бъде с капацитет от 50 места, разположени около центъра на 8-метровия прожекционен купол. Специално разработени научни и софтуерни програми ще позволяват прожектиране на картинни изображения на Вселената в реално време, обясниха от общината.

Планетариумът ще предоставя възможност за организиране на групови посещения и провеждане на изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от Бургас и региона. Срокът за изграждането му е 180 календарни дни, а възложител е Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Планетариумът и Детският научен център, който вече се изгражда на 1-ия и 2-рия етаж в сградата на Морска гара, завършват цялостната концепция за изграждане на единен градски образователен център, в който по забавен и увлекателен начин деца и родители могат да изграждат нови знания и умения.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички