Пишат правила за цента на живота

Пишат правила за цента на живота | StandartNews.com

Плащат по "Гражданска отговорност", ако на шофьора му стане лошо

Правила за определяне размера на обезщетенията на пострадали при катастрофи граждани може да напише Комисията за финансов надзор. Това предвижда новият кодекс за застраховането, който е внесен в парламента от Министерски съвет и ще бъде гласуван до края на годината. В момента обезщетенията, които се изплащат от по полицата "Гражданска отговорност", когато има пострадали хора, се определят от самите застрахователи. Но често се стига до съд за да се получи по-високо обезщетение. В резултат за едно и също нараняване може да се получат в пъти по-големи или по-малки суми. В новия кодекс се посочва, че КФН може да приеме наредба, с която да се определят минимални изисквания към определянето на обезщетения при смърт или телесни увреждания на физически лица.

Минималната застрахователна сума, за която ще носят отговорност компаниите по "Гражданска отговорност" е 10 млн. лв. при пострадали хора и 2 млн. лв., ако има само имуществени вреди.

В новия кодекс изрично са посочени и случаи, при които застрахователят няма да може да откаже плащане по "Гражданска отговорност". Така например застрахователят няма да може да откаже плащане, ако катастрофата е станала заради влошаване на здравословното състояние на водача или заради повреда на автомобила. Целта е правата на гражданите да бъдат по-добре защитени като се ограничат възможните поводи за отказване плащане на обезщетение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай