Петък 13-ти - защо се страхуваме?

Страхът от петък 13-ти има име и собствено научно название - параскевидекатриафобия

Петък 13-ти - защо се страхуваме? | StandartNews.com

Денят е Петък 13-ти - комбинация в календара, която парализира от страх мнозина по цял свят. Страхът на някои хора е толкова силен, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

За суеверните фаталната дата е истинско изпитание. Страхът от петък 13-ти дори си има име и собствено научно название - параскевидекатриафобия. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък).

Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на „нещастния” петък 13-ти. Според едни нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол.

Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество.

Въпреки различните интерпретации обаче е факт, че и до днес мнозина потръпват, когато 13-ят ден от месеца съвпадне с петък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай