Петиция срещу забраната на бурки

Петиция срещу забраната на бурки | StandartNews.com

Петиция срещу забраната за носене на забрадки от жените мюсюлманки у нас се появи в интернет. Само за два дни документът над 500 души са се подписали, сред тях има и християни. Инициаторите се противопоставят на внесения в Народното събрание проект на Закона за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Сред тях са районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, настоящи и бивши духовни водачи на мюсюлманите, обикновени хора. Петицията ще бъде изпратена до президента, премиера и председателя на Народното събрание.

„Потресени сме от предложението. Според така написаната разпоредба всички мюсюлмани и мюсюлманки трябва да бъдат наказани с лишаване от свобода само заради това, че практикуват религията си. Този законопроект е брутален акт на вмешателство от страна на законодателя във вътрешно-религиозния живот на една голяма част от българските граждани", пишат инициаторите.

Подписалите документа определят забраната за носене на забрадки като тих възродителен процес и тенденциозно асимилационно отношение към българските мюсюлмани. „Считаме, че така единодушно гласуван във Вътрешната комисия в парламента законопроект е в пряко нарушение на конституцията на България и на Европейската конвенция за правата на човека. Ако бъде приет от депутатите в зала, бъдете сигурни че ще използваме всички законови средства за да търсим и отстояваме правата си. Ще сезираме всички европейски институции за грубото посегателство върху изконните ни човешки права на свободно вероизповедание, както и ще се обърнем с индивидуални и колективни жалби към съда за правата на човека в Страсбург", се казва в петицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай