Петима монаси се родиха на Цветница в Атон

Стотина българи взеха благословия от игумена дядо Амвросий на Вход Господен

Петима монаси се родиха на Цветница в Атон | StandartNews.com

Атон. Петорно подстрижение беляза християнските празници Лазаровден и Вход Господен (Цветница). Петима монаси се родиха за Христос с имената Климент, Евлогий, Пафнутий, Арсений и Антоний. Вълнение и тържественост изпълниха българския манастир в Света гора, а съкровеният за послушниците момент бе споделен от стотина български и чужди поклонници.

Нощта пада над двора на Зографския манастир. Лазаровден си отива. Птица, направила гнездо в кипариса в двора на зографската обител, издава крясъци и пронизва тишината. Внезапен камбанен звън изпълва с празничност българския манастир и зове за бдение. Десетината камбани заглушават кресливата птица, а монаси и поклонници мълчаливо се отправят към главната църква "Свети вмчк Георги".

"Хвала тебе, Господи" и "Господи, помилуй", запяват братята. Клисарите запалват свещите на полилеите и светлината измества мрака в храма. Миризма на тамян изпълва църквата и притвора. Монасите завъртат полилеите. Бдението продължава. Час след началото на службата настъпва трепетно очакване. "Всеки момент ще започне", подшушва един от послушниците. Всички чакат подстрижението.

Игуменът на манастира архимандрит Амвросий въвежда в църквата двама послушници, скрити под мантията му. Тримата се отправят към олтара, където на колене ще се отрекат от света, за да се родят за Христос.

Хората в храма се надигат на пръсти, за да видят какво се случва, и наострят уши, за да чуят имената на новите монаси. "Подай ми ножицата", чува се от олтара. "Подай ми ножицата", настоява гласът. Само игуменът знае как ще се казват занапред досегашните послушници. Усърдно се е молил на Бога как да нарече своите чеда.
Кичури коса падат от главите на двамата послушници. "Монах Климент, монах Евлогий", казва игуменът. Обличат двамата братя, които занапред ще носят расо и було.

Нова вълна от тържественост залива храма. Вълнение, просълзени очи, усмивки. Дълга опашка се извива пред игумена и монасите Климент и Евлоги. Всички целуват ръка на игумена, а след това питат: "Брате, как е името ти"? "Климент монах, Евлогий монах", отвръщат двамата. "Спасявай се в Господа", добавят поклонниците.

Бдението продължава до 3 сутринта. Лаврови клонки и благословия дава дядо игумен за настъпилия Вход Господен. Няколко часа по-късно, на сутрешната литургия, още трима послушници се отрекоха от света.

Така братството в зографската обител нарасна с още петима монаси. Раждайки се за Христос, петимата дадоха три важни обета пред Бога и Църквата: да пазят целомъдрие (духовна чистота и борба срещу блудната страст), нестяжание (борба срещу страстта да притежаваш богатства) и послушание (отричане от собствената воля и следване на волята на духовния наставник).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай