Пенсията догодина расте с 8.6%

БСП иска да се уволняваме от работа по-рано

Пенсията догодина расте с 8.6% | StandartNews.com

София. Средната пенсия догодина ще бъде 295 лв. или с 8.6% повече, отколко е сега. Броят на възрастните хора, които разчитат на тези доходи пък ще е2.2 милиона. Това предвижда проектобюджетът на Националния осигурителен институт, който днес беше привет и от Надзорния съвет на фонда.

От 1-ви април догодина пенсиите ще се вдигнат средно с 9.3%. Индексирането е между 9.8% и 2.2% в зависимост от годината на отпускане на пенсията. С увеличението минималният размер на парите за старост ще стане 150 лв. от 145 лв. Социалната пенсия пък ще се вдигне от 100.86 лв. на 110 лв. Таванът на пенсиите съответно ще стане от 700 лв. на 770 лв. 

Със заложените параметри за 2013 г. се предвижда в НОИ да постъпят 9 млрд. лв. От тях 4.2 млрд. лв. от осигурителни вноски,  а 4.7 млрд. лв. от трансфери от републиканския бюджет.  Общо за пенсии ще бъдат изразходвани 7.8 млрд. лв.,  а за социални помощи и обезщетения 1 млрд. лв.

Парламентарната група на "Коалиция за България" мебдувременно оповести, че ще внесе следващата седмица законопроект за предсрочно пенсиониране. Това съобщи в Русе депутатът от БСП и председател на парламентарната комисия по труда и социална политика Драгомир Стойнев. Причината за това предложение на левицата е, че продължителността на живот в България е една от ниските в Европа. "Ще предложим на всеки, на когото не му достигат две години стаж или възраст за пенсиониране, да може да се пенсионира предсрочно, като с всеки месец, който не му достига пенсията му да се намалява с 0,4%", обясни Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай