Пенсионер съди Бъкингамския дворец, бил наследник на трона

Искал ДНК проба от кралица Елизабет II

Пенсионер съди Бъкингамския дворец, бил  наследник на трона | StandartNews.com

Баба му  имала връзка с крал Едуард VIII

Мъж ще съди Бъкингамския дворец, за да докаже, че е законен наследник на трона. Според него, баба му е имала връзка с крал Едуард VIII, съобщава британският вестник Mirror.

73-годишният Франсоа Гратлифу, който два пъти досега безуспешно е искал ДНК проба от кралица Елизабет II твърди, че семейството му е изхвърлено от кралската кръвна линия в началото на 20-ти век, след специална среща. Мъжът твърди, че баща му, Пиер-Едуард е роден в резултат на афера между тогавашният принц на Уелс и баба му Мари-Леони Гратлифу – френска шивачка.

Но според Франсоа, Пиер-Едуард никога не е намерил пътя си към трона, след като кралят абдикира заради натиск от кралското семейство и британското правителство. Това означавало, че семейството му е изгубило земя, титли и богатство и сега 73-годишният мъж търси начин баба му да бъде включена в историята.

Съгласно английските закони, кралското семейство не може да бъде съдено по криминални дела, нито в гражданските съдилища. Но Франсоа смята, че граждански иск все пак може да бъде внесен срещу самия Бъкингамски дворец, който е административния център на монархията.

Пенсионерът, който според Mirror, поразително прилича на крал Едуард VIII, твърди, че баща му не е имал никакъв интерес от получаването на компенсации. Той просто искал да бъде включен в историческите книги, които трябвало да бъдат пренаписани в частите им, където е необходимо, за да отразят мястото на семейството му в линията на кралете. Самият Франсоа няма свои деца, отбелязва той и допълва: „В началото на века истинската кралска линия незаконно е променена, за да не блокирано мястото на Гратлифу в историята“.

„Баща ми и аз не сме имали директни претенции към трона след абдикацията на Едуард, което също е предотвратило наследниците му да станат крале, Гратлифу е можело да станат най-малко благородници. Като последният от семейство Гратлифу, бих искал да предприема необходимите действия, за да запазя наследството и да хвърля светлина върху един от най-големите секс скандали в наше време“, казва пенсионерът.

Той е поискал ДНК проба от кралицата два пъти – през 2004 и 2013 година, но безуспешно. Тази седмица Франсоа, който живее в Португалия, е писал до Бъкингамския дворец за трети път с искане за помощ. Сега твърди, че ако и последната му молба бъде игнорирана, ще бъде принуден да предприеме правни действия и да предизвика разследване. „Не моля двореца за пари, титла или власт, а само да признаят самоличността на баща ми и обстоятелствата около раждането му. Ако още един път откажат да сътрудничат, което почти съм убеден, че ще се случи, тогава с удоволствие ще потърся правна помощ и ще позволя на най-големия кралски секс скандал в историята да се разиграе публично в съда“.

Собственото проучване на Франсоа започва малко след смъртта на Пиер-Едуард през 1994 година. Войникът никога не е разкрил на Франсоа самоличността на дядо му, а само му бил казвал, че „имало някой много известен, на когото не му било позволено да се ожени за баба ти“. След случайна забележка от бивша приятелка, че Франсоа много прилича на херцога на Уиндзор /титлата която Едуард приема след абдикацията си/, той започва да търси из семейните архиви „липсващата брънка“ в родословното си дърво.

Франсоа смята, че Едуард и баба му са се срещнали в лунапарк в Париж и са продължи отношенията си цели две години, когато Едуард успява да се откъсне от военните си задължения. Но когато през 1915 година Мари-Леони забременява, Едуард прекратява връзката им и си купува мълчанието й. Парите й помогнали да стане една от водещите френски модни дизайнери почти за една нощ, трансформирайки я от бедна в луксозна шивачка.

Детето е родено през 1916 година и съгласно френската традиция е обичайно да му се дава второ име, което е името на бащата, а в случая то е „Едуард“.

Франсоа проучва семейните архиви в кметството на Париж и установява, че баба му не е обявила името на бащата на Пиер-Едуард в акта му за раждане. И за да е още по-интересно, майката на Франсоа е получила скъпа гривна с диаманти и часовник при раждането му през 1946, базирани на ексклузивен дизайн, създаден за херцога на Уиндзор. Подобен часовник, собственост на херцогинята на Уиндзор, е бил продаден на търг през 2011 година за 268 000 британски лири.

Пред вестник Mirror Бъкингамският дворец е отказал коментар по случая.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай