„Печатат“ сърце на 3D принтер в Израел

Състои се от клетки на пациента

„Печатат“ сърце на 3D принтер в Израел | StandartNews.com

Размерът му е около 2,5 см

Израелски специалисти от Университета в Тел Авив успяха да отпечатат миниатюрно живо сърце от човешки тъкани на 3D принтер. Това пише ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на институцията.

"Това изследване отваря пътя към медицината на бъдещето, когато пациентите вече не трябва да чакат за трансплантация на органи или да приемат лекарства, за да предотвратят отхвърлянето им", разказват в университета за постиженията на специалистите от лабораторията на професор Тал Двира.

Сърцето било отпечатано на 15 април. Размерът му е около 2,5 см, а процесът на създаването отнел 3,5 часа, съобщава телевизионният канал "Звезда". Състои се от клетки на пациента, трансформирани в стволови клетки на сърдечно-съдовата мускулатура и след това смесени със съединителна тъкан.

„Това е първият път, когато стана възможно успешно да се проектира и отпечата цялото сърце с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери“, цитира Reedus думите на Тал Двира, водещ автор на изследването. Ученият отбелязва, че сърцето вече може да се съкращава. Сега изследователите работят по активирането на всички клетки на органа

Както съобщава държавното радио на Израел, на този стадий органът подхожда за присаждане на заек. По мнение на специалистите след година може да се говори за присаждането на създаденото на 3D принтер сърце на зайци и плъхове, а след десет години най-вероятно ще се появи възможност за „печатането“ му индивидуално за всеки пациент още в болницата, което ще разшири възможностите за трансплантация.

На 11 април се съобщава, че в Москва е създадено първото изкуствено сърце за деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай