Пътят Микре-Соколово готов до края на август

Пътят Микре-Соколово готов до края на август | StandartNews.com

До края на август трябва да завърши превантивния ремонт на третокласния път Микре-Соколово. Третокласното шосе е основна пътна връзка между общините Луковит и Угърчин и ги свързва с областния център Ловеч. Последният му ремонт е от преди 32 години, през 1984 г. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който направи днес инспекция на строително-ремонтните дейности. Той бе придружаван от инж. Дончо Атанасов–член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", инж. Георги Златев–директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура" в Агенция „Пътна инфраструктура" и инж. Георги Грозданов – директор на Областно пътно управление-Ловеч. На място бяха още и кметовете на общините Ловеч и Угърчин Корнелия Маринова и Станимир Петков, както и областният управител на Ловеч Ирина Митева и заместникът й Георги Терзийски. Към днешна дата са извършени над 40% от предвидените дейности по изключително важния за региона път, бе установено по време на инспекцията. Пътят се използва и като обходен маршрут на път І-4 Коритна – Български извор – о.п. Севлиево. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Финансирането за превантивния ремонт бе осигурено с постановление на Министерски съвет от средата на април т.г. Ремонтът на участъка от 15,5 км започна в началото на юни и ще струва 5,2 лева, обясни Нанков.

Към момента са изпълнени профилиране на 10 000 кв.м. банкети; машинно оформяне на 8 500 м земни окопи; изградени са 8 нови водостоци с дължина 66 м и са реконструирани 55 стари водостоци; изсечени са двустранно храсти на 12 км от дължината на участъка; извършен е демонтаж на 3 500 м бетонови ивици; доставени и положени са 100 м бетонови улеи; извършено е студено фрезоване на 625 куб.м. асфалтова настилка;1 500 кв.м. студено рециклиране на асфалтова настилка на средно 25 см. и др. Поставят се нови бордюри и тротоари в чертите на населените места. След полагането на новия асфалт ще бъде положена полимерна маркировка, увери още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството. В участъка, който бе инспектиран днес, има 8 укрепителни стени с обща дължина 484 м, от каменна зидария и циментов разтвор, с височина от 0,80 до 1,80 м, които са били с частични разрушения, хоризонталната маркировка – износена, а вертикалната сигнализация – непълна, поясни още зам.-министър Нанков.

Пътното платно в целия участък е с две ленти за движение. Ширината на настилката варира от 6,5 до 8 м със затревени банкети, а в населените места затревени тротоари, с ширина от 1 до 1,50 м. Средно денонощната интензивност на движението е 1762 автомобила, поясни инж. Георги Грозданов. По думите му общото състояние на настилката е било лошо, с множество мрежовидни и единични пукнатини, дупки и слягания, а отводняването повърхностно, посредством необлицовани окопи, риголи и водостоци, повечето от които затлачени, в лошо състояние и с недостатъчен отвор.

По време на инспекцията зам.-министър Николай Нанков подчерта, че до 20 юли трябва да е завършен и ремонтът на третокласния път Ловеч – Троян – Орешак. Последният основен ремонт на този участък е извършен през 1986 г. След изпълнението на Интегрирания проект за водния цикъл на град Троян лошото му състояние е станало още по-лошо. „От октомври м.г. тече гаранционен срок на обекта и на няколко пъти ОПУ- Ловеч е сезирало община Троян да предприеме действия за ремонт на участъка в рамките на гаранцията, но така или иначе не бе направено нищо и сега се налага да се отделят 200 хил.лв. Общинският съвет в Троян даде „зелена светлина" за ремонт с общински средства, но с цел хомогенизиране участъка от км 1+900 до км 5+967 на път III-357 бе подготвено допълнително задание по програмата за ТРП на стойност 150 хил. лв. с ДДС, финансирано от бюджета на АПИ, обясни Нанков. В момента се извършва изкърпване на пътното платно, профилиране на банкети и подобряване на отводнителните системи.

Заместник-министърът съобщи още, че околовръстното шосе на Ловеч е предвидено за рехабилитация по ОП „Региони в растеж" 2014-2020, заедно с всички прилежащи съоръжения. Средствата са осигурени, като се очаква избор на изпълнител. Реалната дейност може да започне през 2017 г., уточни той.

От 730 км републиканска пътна мрежа в област Ловеч в добро състояние са около 40%, или над 320 км. „За последните 6-7 години се направи много за подобряване на пътната мрежа. Под 200 км са в лошо състояние", коментира още той. В лошо състояние например е пътят Коритна-Луковит-Плевен – Русе, в отсечката от 7 км между Плевен и Луковит. Тежък участък е Тетевен-Рибарица. Третокласният път Ябланица- Тетевен също е в лошо състояние. Трябва да се гледа като приоритет и входа и изхода на Ловеч, пътя до яз. „Сопот" и др. При наличие на финансов ресурс ще започнем веднага ремонт. Ние всяка година заделяме ресурс и ще търсим възможности за подобряване на пътната инфраструктура. Тази година приоритет за правителството е Северна и Северозападна България, в която попада и област Ловеч, като район за планиране, категоричен без зам.-министър Нанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай