Патрик топи Александър, че го заплашвал за Еци (ОБЗОР)

Патрик топи Александър,  че го заплашвал за Еци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Съдът не го пусна под "домашен арест" заради предстоящия 15 септември

Първев се забавлявал, че 3-годишният Христо е затворен в шкафа, твърди свидетелка

"Александър ме заплашваше да си трая за боя над Христо!" За това се оплака вчера пред съда и журналистите Патрик Първев, единият от подсъдимите за зверството с 3-годишното момченце. Твърденията му обаче тепърва ще се проверяват. Софийският градски съд (СГС) вчера отказа да пусне от ареста Първев, който е обвинен в опит за убийство на 3-годишния Христо в столичния кв. "Зона Б-19". В края на юли Първев и съучастникът му Александър Донов бяха оставени в ареста от Софийския апелативен съд (САС). Двамата са обвинени в опит за убийство. Еци бе настанен в "Пирогов" с опасност за живота, но за щастие излезе от кома на 23 юли и вече е изписан. Първев внесе молба за изменение на мярката му за неотклонение "задържане под стража".

Системният и умишлен побой над 3-годишното беззащитно дете доставял удоволствие на двамата младежи. Той можел да доведе до смъртта на Христо, ако не е била високо квалифицираната намеса на медиците от "Пирогов". Това са част от мотивите, основани на свидетелски показания, заради които магистратите отхвърлиха молбата на Патрик Първев за по-лека мярка за неотклонение. И пред съда, а после и пред медиите младежът отрече да е нанасял побой над Христо. В съдебната зала адвокатката на 18-годишния Първев настояваше той да е под "домашен арест", за да продължи образованието си в 9 клас в едно от столичните вечерни училища. Логично обаче прокурорът зададе въпроса как при тази мярка за неотклонение, която предвижда забрана за напускане на дома, младежът ще ходи на училище. Според съда щом Патрик е на 18 г. и едва е в 9-и клас

едва ли образованието му е основен приоритет

Според адвоката на Патрик на този етап не са събрани достатъчно доказателства за това какво е участието му в престъплението, за което е обвинен. Той бил приходящ в жилището на Невена Велинска. Като смекчаващо вината обстоятелство бе посочено съдействието му за извикването на спешна помощ при спасяването на детето. Освен това живеел на постоянен адрес, където винаги можел да бъде намерен, за да му връчват призовки. Според прокуратурата обаче събраните доказателства на този етап в никакъв случай не свидетелстват за отпадането на предположението, че Първев е извършил престъплението.

В съдебната зала стана ясно, че една от свидетелките чула видеоразговор между "гледачите", в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф. Според съда Първев въобще не се е възмутил от това, а изразил съпричастност и дори започнал да се смее на извършеното. Магистратите се позоваха и а заключенията от съдебномедицинската експертиза. Тя показа многобройни увреждания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Различният цвят на кръвонасяданията дали основания да се заключи, че те са с давност 7 или 10 дни преди Христо да влезе в болница.

Побоят над детето е бил нанесен в жилище в София в кв. "Зона Б-19", където Александър и Патрик са гледали детето. Малкият Еци бе

приет в кома в "Пирогов" на 20 юли

Майка му Невена Велинска работи като музикант на кораби в Скандинавия. Тя плащала на Александър да се грижи за сина й, докато я няма. Патрик обаче се нанесъл в апартамента, след като Невена заминала за чужбина на 26 юни. Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за Христо, а синът да помага. Впоследствие обаче двете момчета започнали да гледат 3-годишното детенце. Според показанията на Невена Велинска Патрик се бил нанесъл в жилището й без нейното знание и съгласие, твърди съдът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай