Патладжанът - защитник на сърцето

Печен, пържен в ястие или в консерва, той ще разнообрази трапезата ви

Патладжанът - защитник на сърцето | StandartNews.com

Неслучайно източните народи наричат патладжана "зеленчук на дълголетието". Той е изключително богат на калий, витамини от група В и С, никотинова киселина, каротин, калций, фосфор, натрий, манган, мед и желязо. Употребата на този зеленчук намалява нивото на холестерола, полезен е като профилактично средство при атеросклероза и сърдечни заболявания.
Печен, пържен в ястие или в консерва, той ще разнообрази трапезата ви.


Гръцка салата с печени патладжани, домати и чушки

Необходими продукти:
2 патладжана
2 домата
1 глава лук
1 зелена чушка
100 г маслини
2 с.л. каперси
1 с.л. риган
5 с.л. зехтин
сол

Начин на приготвяне: Патладжаните (2 бр) се измиват и нарязват на кубчета. Посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се измиват и сваряват на пара за около 30 минути (ако не разполагате с уред за готвене на пара, можете да сварите патладжаните или да ги изпечете на фурна). Патладжаните се поставят в дълбока купа и към тях се добавят маринованите каперси (2 с.л.), нарязаните на кубчета домати (2 бр) и чушка (1 бр), ситно нарязаният лук (1 глава) и нарязаните на колелца маслини (100 г). Салатата се овкусява със зехтин (5 с.л.), риган (1 с.л.) и сол.


Патладжани на фурна с домати и моцарела

Необходими продукти:
3 патладжана
300 г моцарела
6 с.л. доматено пюре
2 домата
2 с.л. зехтин
1 ч.л. риган
сол

Начин на приготвяне: Патладжаните (3 бр) се измиват, нарязват се на филийки по дължина, посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават. Приготвят се на пара или се изпичат докато омекнат. След това патладжаните се редят в тавичка и между всеки две филийки патладжани се поставя малко от соса, получен от смесените доматено пюре (6 с.л.), рендосаните пресни домати риган (2 бр), зехтин (2 с.л.) и сол. Накрая ястието се поръсва обилно с моцарела (300 г) и се запича на фурна за около 20 минути - докато моцарелата се разтопи. Сервира се горещо.


Мусака с патладжан, телешка кайма и заливка

Необходими продукти:
600 г телешка кайма
3 патладжана
3 глава лук
1 глава чесън
2 домата
80 г доматено пюре
200 г моцарела
200 г кисело мляко
3 яйца
черен пипер
сол

Начин на приготвяне: Патладжаните (3 бр) се измиват, нарязват се на филийки с дебелина и се посоляват. Оставят се за половин час да пуснат горчивия си сок, след което се изплакват и отцеждат старателно. Подсушават се с кухненска хартия. Намазват се с олио и се поставят в тавичка. Покриват се в фолио и се пекат, докато омекнат, за около 20 минути. През това време лукът (3 глава) и чесънът (1 глава) се нарязват на ситно и се запържват в сгорещено олио.
Щом омекнат, се добавя телешката кайма (600 г) и се разбърква, докато и тя се позлати и стане на трохи. След това се добавят белените и накълцани домати (2 бр), заедно със сока им, а също и доматеното пюре (80 г). Сосът се подправя със сол и черен пипер и се оставя да къкри на тих огън около 5 минути. Щом сместа с кайма е готова, изпечените патладжани започват да се подреждат на дъното на правоъгълна тава и щом покрият дъното, се заливат с каймата и доматите. Следва ред моцарела и още един ред патладжани и отново кайма и моцарела. Това се повтаря до изчерпване на количествата, като е важно да се завърши с ред патладжани. Накрая мусаката се поставя във фурна с температура 180 градуса. Пече се около 30 минути. Мусаката се изважда от фурната, залива се с разбитите кисело мляко (200 г) и яйца (3 бр) и се връща за още 15 минути в горещата фурна на горен реотан, за да хване заливката апетитна коричка. Мусаката с патладжани, кайма и заливка се сервира гореща.


Паниран патладжан на тиган с копър и чесън

Необходими продукти:
3 патладжана
100 мл. олио
3 с.л. брашно
1 ч.л. сол
1/2 връзка копър
6 скилидки чесън
1 лимон

Начин на приготвяне: Патладжаните (3 бр) се измиват и нарязват на колелца без да се белят. Посоляват се и се оставят в дълбока купа за половин час, за да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават с кухненско руло. Поставят се в уред за готвене на пара за около 20 минути, за да станат меки и сочни. След това леко се подсушават и се овалват в брашно (3 с.л.). Пържат се в тиган с горещо олио (100 мл.), докато станат златисти. Патладжаните се сервират топли и поръсени със ситно накълцани чесън (6 скилидки) и копър (1/2 връзка). По желание се поръсват с лимонов сок.


Рататуй - класическа рецепта

Необходими продукти:
1/2 кг тиквички
1/2 кг патладжани
1/2 кг домати
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/4 с.л. ябълков оцет
2 с.л. домати от консерва
50 г масло
босилек
риган
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне: В купа се смесват доматите от консерва (2 с.л.), зехтина (1/2 кг) и ябълковият оцет (1/4 с.л.). Добавят се счуканият чесън (2 скилидки), босилека, ригана, сол и пипер. По желание може да се добави и чили сос. Сместа се изсипва в леко намазнена и загрята във фурната тава. Зеленчуците се нарязват на кръгчета и се подреждат в тавата изправени, като се редуват лук, патладжан и тиквичка. Поръсват се с малко разтопено масло. Пече се за около час, докато зеленчуците омекнат и соса на дъното започне да бълбука. Украсява се с пресен босилек.


Баба Гануш със сусамов тахан

Необходими продукти:
2 патладжана
4 с.л. тахан
4 скилидки чесън
4 с.л. лимонов сок
сол

Начин на приготвяне: Патладжанът (2 бр) се изпича в гореща фурна, докато кората почернее и стане на мехури или се напука. Изважда се и се увива във фолио. Пече се още 10-15 минути, докато омекне и стане лесна за обелване. След като се обели, се нарязва на ситни парчета и се смесва със смачкания чесън (4 скилидки), лимонов сок (4 с.л.), сол и тахан (4 с.л.). Добре е да не се използва пасатор, защото семената на патладжана ще придадат горчив вкус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай