Първи учебен ден! Традиции и обичаи

Начинът, по който той се отбелязва и възприема, е различен по света

Първи учебен ден! Традиции и обичаи | StandartNews.com

Всяка година през септември милиони момичета и момчета тръгват на училище, изпълнени с жажда за нови знания и нетърпение за нови приятелства.

Първият учебен ден на пръв поглед едно обикновено събитие, но начинът, по който се отбелязва и възприема, е различен по света. От тържествените речи до топлите празненства, нека разгледаме какви обичаи и традиции се спазват в различните държави.

Германия

В Германия, когато децата започват началното училище, родителите правят всичко възможно да направят този момент специален и незабравим. За целта те приготвят така наречената на немски „schultüte“, известна също като „zuckertüte“ на изток — голяма фунийка от картон или пластмаса, пълна с приятни изненади.

При старта на новата учебна година родителите подаряват на децата тези фунийки, пълни със сладкиши, играчки и различни училищни пособия. Това е начин да направят връщането в училище по-весело и мотивиращо за тях.

Относно церемонията, след като директорът произнесе приветствената реч, по-големите ученици представят специално подготвено шоу, включващо песни и стихотворения, подобно на това в България.

Франция

Във Франция началото на учебната година често се възприема като ден като всички останали и не се отдава особено внимание. Дали този ден ще бъде отбелязан по специален начин зависи от региона и местните инициативи. Някои училища организират обяд с учителите, а през септември и октомври се провеждат забавни дейности за сплотяване на учениците, освен в сряда, която е неучебен ден.

По случай началото на първия семестър в университетите се организират специални лагери или вечери на интеграцията за новите студенти, включващи танци, музика, много игри сред тях и замерване с боя, сметана и други.

Япония

В Страната на изгряващото слънце новата учебна година започва през април, точно когато вишневите дървета цъфтят, и хората се събират, за да се насладят на красотата им – традицията наречена hanami“, или „гледане на цветя“. Твърди се, че са избрали този красив период да съвпада с откриването на всички училища и университети, тъй като символизира надежда и благоденствие.

Първият учебен ден в Япония започва с церемония, изпълнена с тържественост и уважение. Учениците с гордост обличат униформата си и разменят поклони с учителите и директора.

Освен униформите, децата носят и своята първа randoseru“– твърда кожена чанта, характерна за японските ученици. Традиционно червена за момичетата и черна за момчетата, днес тя може да бъде намерена в различни цветове в магазините.

Китай

В Китай началото на учебната година винаги се отбелязва на 1 септември, както в много други държави от Западна Европа, като Франция, Луксембург и Белгия. Разликата е, че дори ако датата се пада през уикенда, училището започва на същия ден, без отлагане за понеделник.

Церемонията следва стриктен ритуал. Тя започва с вдигане на националното знаме, след което учениците и учителите изпълняват националния химн. Следват речите на учителите, които вдъхновяват и мотивират учениците за предстоящата учебна година. Празничната програма завършва с гимнастическа сесия под музика, в която учениците изпълняват синхронни движения в редица.

Интересен факт е, че националния химн не се изпълнява само на първия ден от учебната година в Китай. В много училища този ритуал се повтаря всяка понеделник сутрин или дори ежедневно. Целта е да се засили чувството за национална гордост и идентичност.

Индия

В Индия първият учебен ден е изключително специален и уникален. На този важен ден се извършва индуистки ритуал, символизиращ момента, в който детето е готово да започне училище. Този ритуал се счита за второ раждане и носи дълбок поетичен смисъл.

Церемонията започва с вдъхновяващи речи от учителите, които насърчават децата да се трудят усърдно. Основната разлика от традициите в други части на Азия е, че вместо да се пее националният химн, родителите и децата отдават почит на Сарасвати – богинята на знанието.

Първият учебен ден в Индия не е просто академично събитие, а свещен празник, изпълнен с дълбоки ценности. Той подчертава значението на знанието и духовното израстване, като образованието се възприема като нещо свято и изключително важно.

Саудитска Арабия 

В Саудитска Арабия началото на новата учебна година обикновено започва в края на август или началото на септември и продължава три дни. През този период програмата е насочена към празнични събития и е изцяло посветена на запознанства и общуване. Младите хора имат възможност да се опознаят и да създадат нови приятелства още от самото начало, преди да се концентрират върху учебните предмети.

За разлика от традицията у нас, където новодошлите поднасят букети на учителите, тук традицията е обратната – учителите сами поднасят цветя на учениците и дори им носят лакомства. Тази топла и гостоприемна атмосфера има за цел да създаде приятелска и уютна среда, в която учениците да се чувстват добре дошли и мотивирани за новата учебна година, пише artportal.news.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай