Парад на планетите. Идва зрелищно шоу

Какво да очакваме?

Парад на планетите. Идва зрелищно шоу | StandartNews.com

Меркурий, Марс, Юпитер, Уран, Нептун, Сатурн и намаляващата Луна ще се подредят от едната страна на Слънцето в сряда призори, 28 август. Условният парад на планетите ще заеме сектор в небето в границите на около 160 градуса, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Московския планетариум.

През август Марс, Юпитер, Уран, Нептун и Сатурн ще се наблюдават от полунощ до зазоряване. В края на месеца на сутрешното небе след 04:00 ч. българско време започва да се появява Меркурий, а на 28 август към тях ще се присъедини сърпът на намаляващата Луна, която ще бъде близо до Марс. Всички те ще се намират източно (вдясно) от изгряващото Слънце.

Ако времето е ясно, някои от участниците в парада ще могат да се видят с просто око, а останалите - с мощен бинокъл или телескоп. Планетариумът нарече августовския парад условен, тъй като планетите ще се намират в твърде голям сектор.

„В астрономията не съществува ясен критерий за „близост“ на планетите, така че терминът „парад на планети“ има качествен характер“, уточняват още от организацията, като припомнят, че това понятие не е научно и се използва за популяризиране на астрономията.

Парад на планетите се наблюдава, когато няколко видими с просто око планети са достатъчно близо една до друга и се виждат (или не се виждат, ако са близо до Слънцето) в тесен (20-30 градуса) сектор от небето. Голям парад на планети се наблюдава, когато пет или повече планети са събрани по този начин.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай