Пак бой на пътя и в училище (ОБЗОР)

Пак бой на пътя и в училище (ОБЗОР) | StandartNews.com

Осем в ареста за меле пред столично заведение

Шофьори се млатиха в Пловдив. Майка удари учителка, взела топките за тенис на сина й

МВР ще търси съдействие от хората при разследване на хулигански прояви на пътя.
Според директора на Главна дрекция "Национална полиция" Христо Терзийски реакцията на полицаите в такива ситуации е изключително бърза. Вчера освен мелета на пътя агресия имаше и в училища.

Агресията на пътя и в училище продължава. Само ден след екшъна на столичния бул. "Черни връх" шофьори се сбиха под тепетата. Мелето стана вчера близо до новата сграда на Пловдивския университет. Мерцедесът на студент, който бързаше за изпит, беше ударен от БМВ. След катастрофата изнервените шофьори влязоха в юмручна саморазправа. Причината за боя е, че водачът на БМВ-то отказал да признае вината си в протокола за катастрофата. Освен на пътя насилие имаше и в класната стая. Съдена за незаконно придобито имущество майка наби учителката на сина си. Шехризаде Хасанова налетя във вторник в класната стая на пети клас в разградско основно училище, където учи нейното дете, и започнала да се кара на преподавателката. Майката била разгневена, защото педагожката взела топката и ракетата за тенис на момчето й, което биело сервиси по нея, докато преподавала урока пред дъската. Учителката направила опит да разговаря с майката, но Шехризаде не искала да я чуе. Хасанова се разкрещяла на педагожката, като обяснила, че ракетата е много скъпа и не е работа на даскалката да пипа луксозните вещи на сина й. Разбеснялата се майка взела да удря по лицето загубилата ума и дума учителка, докато децата и колегите й гледат грозната сцена в коридора на училището. Срещу Хасанова е образувано бързо производство за нанасяне телесна повреда на учител на работното му място. Ако вината й бъде доказана, я очаква затвор до 6 месеца или пробация, придружени с глоба до 300 лева. Делото за хулиганство не е първият процес, който изправя Шехризаде пред Темида. През 2010 година Хасанова и съпругът й Фикрет бяха преследвани от комисията "Кушлев" за незаконно придобито имущество. Тогава държавният орган предяви към семейството претенции за 1,2 млн. лв., придобити според експертите по незаконен път. Семейството, което живее в Разград, има агрофирма и се занимава с животновъдство и земеделие в Попово. Мъжът й бе два мандата общински съветник в общината, където върти бизнеса си. Делото срещу жена му, която е собственик на фамилната компания, започна след сигнал до комисията "Кушлев" за изнудване. Обвиненията обаче не бяха доказани.

Осем души бяха арестувани за побой в София пред заведение на ъгъла на булевардите "Сливница" и "Константин Величков" вчера. На единия от пострадалите е оказана спешна медицинска помощ в болница, съобщи БНР. Всички задържани са с множество криминални регистрации, уточниха от МВР. За миналата година има образувани над 1500 досъдебни производства за побой по хулигански подбуди, в 99 на сто от случаите извършителите са известни, съобщи вчера директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски.

Дрога и интернет
отключвали агресията

Повишената агресия на пътя се дължи на повечето дрогирани водачи, които карат автомобили. Това изненадващо заяви вчера шефът на отдел "Пътна полиция" в СДВР Тенчо Тенев. Според директора на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски причините се дължат на агресията, която хората още от малки генерират с филмите в интернет и по телевизията. "Натрупва се от детска възраст от интернет, заведения, занижен родителски контрол, системата ни - морална и етична, има влияние. Защото имаме законите и инструментите, но се натрупва изключително много агресия в хората, трябва да ни накара нещо да бъдем по-добри и по-вежливи", смята Терзийски. "Мерките, които се предприемат срещу хулиганството на пътя, са многопосочни. Катаджиите, служителите от охранителна полиция и жандармерията са безкомпромисни, в прокуратурата и съда също са безкомпромисни при определянето на най-тежките мерки за неотклонение. Реакцията ни е изключителна бърза, задържаме лица, а желанието на адвокатите за по-бърз съдебен процес означава, че събираме годни доказателства, които биха издържали в съда, и да докажем вината на тези наглеци", заяви още Терзийски.

Искат постоянен арест
за бияча с джипа

Районната прокуратура ще поиска постоянен арест за бияча от бул. "Черни връх" Симеон Христов. В момента той е задържан за 72 часа заедно с другия свой съучастник Никола Маринов, който е на свобода срещу парична гаранция от 300 лв. Христов и Маринов се удариха с джип БМВ и "Хонда", след като трети шофьор отнел предимството на БМВ-то, като излязъл от пресечка на булеварда. Двамата се нахвърлиха върху виновния водач Георги Милев. В катастрофата е пострадала със счупена китка съпругата на Христов Веселка Василева.

Най-малко 3 камери, едната от които е на агенция ПИК, са запечатали боя. "Тези записи ще бъдат използвани в съдебния процес, никога не е имало пречки аудио и видеозаписи да се прилагат в съдебното производство", заяви вчера говорителят на Софийска районна прокуратура Стефан Милев.

Първоначално никой не е искал да свидетелства за побоя през органите на МВР, стана ясно днес.
"Не е искал да говори през полицията дори и пострадалият Георги Милев. Едва впоследствие са открити свидетели, които са разказали наблюденията си", разкри вчера Стефан Милев.

Софийската районна прокуратура е повдигнала вчера обвинения на Христов и Маринов. Христов е обвинен за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, за което го грози затвор до 3 години, а Маринов - за хулиганско поведение, което се наказва със затвор до 2 години. В същото време прокурорите са започнали разследване засега срещу неизвестен извършител за причиняване на средна телесна повреда на Веселка Василева. От прокуратурата уточниха, че по случая с гардовете на Ивайло-Ториното ще настояват побойниците да лежат ефективно в затвора, независимо дали ще признаят вината си.

Бъчварова за "Черни връх":

Трябвало веднага да
се извика полиция

След катастрофата на "Черни връх", за да бъде избегнат побоят, е трябвало веднага да се извика полиция. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред бТВ. Според нея на тoзи случай трябва да се гледа чисто професионално, за да се избегне провокирането на случаи, в които хората сами започват да търсят справедливост.

"Това е добра илюстрация, че напрежението в личностните отношения е много високо. Не мисля, че има съзнателна умисъл за тези действия. Затова такава сложна ситуация наистина трябва да се остави на професионалистите", обясни Бъчварова.

Бандити счупиха челюстта на онкоболна

Апаши пребиха и ограбиха 40-годишна жена в пловдивския район "Тракия". Тя е бивша съпруга на влиятелен пловдивски бизнесмен и бивш борец, който притежава няколко хотела в Нареченски бани, съобщи ТNS.bg. Жестокият побой станал 10 минути преди 22 часа във вторник. Румяна, която според Марица е онкоболна, излязла от дома си и била нападната в гръб пред входа на панелния блок. Двамата нападатели издърпали чантата й, в която имало 260 лв. и нанесли на жената силни удари по главата и тялото. Пловдивчанката е настанена в болница със счупена челюст и счупена ръка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай