Падна тайната вредна ли е тази храна за фигурата

Колко от нея можете да ядете на ден за да не пълнеете

Падна тайната вредна ли е тази храна за фигурата | StandartNews.com

Самият хляб не е много калоричен - съдържа средно 250 ккал на 100 грама, което е дори по-малко от много зърнени храни. Лошият му състав или неправилната употреба го прави вреден за фигурата ви.

Кога хлябът води до увеличаване на теглото

Това може да се случи в следните случаи:

- ако сте свикнали да закусвате всякаква храна с хляб, което значително увеличава общото калорично съдържание на храната;
- ако приготвяте сандвичи с хляб с масло, колбаси и други калорични храни;
- ако ядете хляб с различни добавки, като семена или ядки.

В горните случаи хлябът наистина увеличава много калорийното съдържание на храната и тогава е по-добре да го изключите.

Кой хляб е най-здравословен

За здравословното хранене е важно не само калорийното съдържание на хляба, но и неговият състав. Повечето хлябове и белият хляб се произвеждат от брашно от най-висок клас, при което грубата обвивка на зърната е пресята. Хлябът от такова брашно е много пухкав и крехък, а също така се съхранява дълго време. Но такъв хляб се състои от прости въглехидрати, които не засищат организма и нямат хранителна стойност.

На привържениците на диетичното хранене се препоръчва да оставят на рафта хляба от брашно от най-висок клас. Вместо това купувайте пълнозърнест или ръжен хляб, направен от едрозърнесто брашно. В него има много повече фибри и растителни влакна, а такива хлебни изделия задоволяват глада много по-добре. Освен това гликемичният индекс на пълнозърнестия хляб е по-нисък, което е важно за диабетиците.

Колко хляб можете да ядете на ден, за да не напълнеете

 

Колко хляб можете да изядете за един ден зависи от дневната ви норма калории, както и от това колко въглехидрати приемате. Ако спрете кашата с хляб, диетолозите препоръчват да се отървете от този навик.

При здравословно хранене хлябът може да заема не повече от 1/3 от всички въглехидрати, консумирани през деня. На мъжете се препоръчва да ядат средно не повече от 130 г хляб на ден, а на жените - не повече от 90 г на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай