Падна тайната на диетлозите! Това са шестте най-полезни напитки за мозъка

Ето това трябва да пиете

Падна тайната на диетлозите! Това са шестте най-полезни напитки за мозъка | StandartNews.com

Варши Катри и Джеф Робот посочиха най-полезните напитки за мозъка, които трябва да се пият всяка сутрин за подобряване на паметта и настроението от хора над 40 години. Те включват куркума лате, смути от боровинки, сок от червено цвекло, зелен чай, матча, кафе.

Най-полезните напитки за мозъка след 40 години

„Поддържането на когнитивното здраве става все по-важно с напредването на възрастта. След 40-годишна възраст е изключително важно да поддържаме мозъчната функция и цялостното психическо благополучие чрез балансирана диета и здравословен начин на живот“, казват специалистите.

 

Според диетолозите един от простите и приятни начини за подобряване на здравето на мозъка е включването на следните напитки в ежедневната ви диета: 

Куркума лате. Богата на мощни противовъзпалителни и антиоксидантни, куркумата помага за подобряване на настроението и паметта чрез увеличаване на мозъчния невротрофичен фактор. Пиенето на лате с куркума може да помогне за намаляване на възпалението в мозъка, потенциално да намали риска от когнитивен спад и да подобри цялостната мозъчна функция.

Смути от боровинки. Боровинките са известни със своите високи нива на антиоксиданти, особено флавоноиди, за които е известно, че подобряват когнитивната функция. Смутитата от боровинки не само подобряват мозъчната функция, но също така предлагат освежаващ и вкусен начин да получите основни хранителни вещества в диетата си.

Сок от червено цвекло. Отличен избор са за подобряване на когнитивната функция поради високите нива на нитрати. Тези нитрати се превръщат в тялото в азотен оксид, който помага за разширяването на кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв и доставката на кислород до мозъка.

Зелен чай. Той е мощен съюзник за здравето на мозъка благодарение на богатото си съдържание на антиоксиданти, особено катехини. Умереното съдържание на кофеин в зеления чай подобрява концентрацията и бдителността, без да предизвиква чувство на нервност.

Матча. Това е прахообразен зелен чай с по-висока концентрация на антиоксиданти и L-теанин. Осигурява по-дълготрайно освобождаване на енергия и подобрена концентрация. L-теанинът в матча насърчава релаксацията и може да помогне за намаляване на стреса. Maтча също предлага мощна доза антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки и поддържат цялостното когнитивно здраве.

Кафе. Тази класическа сутрешна напитка може да повиши бдителността, концентрацията и когнитивните способности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай