Падна тайната как да разпознаем хубавия зехтин

По какъв начин става измамата

Падна тайната как да разпознаем хубавия зехтин | StandartNews.com

Продуктът за който ще стане въпрос в следващите редове е кулинарната съставка - зехтин. Тя изпълнява важни функции в готвенето и е желана съставка заради много причини било то вкусови или здравословни. Точно заради това не е случайно, че той е една от най-фалшифицираните хранителни стоки в света.

Схемата по измамата на потребителите се осъществява, като различни растителни масла се смесват и след това се продават като зехтин тип „екстра върджин“ - считан за най-чистия и, съответно, най-скъпия. За щастие, обаче, има начини да не се поддадете на това мошеничество.

Как да разберете дали зехтинът е фалшив?

Най-лесният начин да проверите дали купеният от вас продукт е фалшив или истински, оригинален, това е чрез миризмата му. Зехтинът тип екстра върджин се произвежда с пресни маслини, така че има миризма, подобна на аромата на този плод. Ако обаче почувствате миризма, подобен на тази от слънчогледово олио, за съжаление има голяма вероятност зехтинът, който сте купили, да е фалшив.

Друг начин да откриете истинността на зехтина е да го замразите малко във форма за лед. Ако стане плътен и запази цвета си – това е зехтин тип екстра върджин. Но ако си остане все така с консистенция на рядка течност и побелее, със сигурност е фалшив. Това е така, защото фалшифицираният зехтин обикновено съдържа соево масло, което го предпазва от замръзване.

Съвети за избягване на измами с фалшив зехтин

Най-добре е, разбира се, въобще да не купувате фалшификат. Затова обърнете внимание на някои важни, типични и характерни детайли преди покупката.

Цената

Цената е много важен фактор. Ако зехтинът е твърде евтин, това е почти сигурен индикатор, че е напълно възможно да е фалшив. Въобще, щом цената на зехтина е доста под средната за пазара, това е съвсем основателна причина да се изпълните с подозрения относно произхода, оригиналността и качеството му. Създаването на висококачествен зехтин изисква влагане на сериозни инвестиции, има своите производствени разходи за оборудване, суровина и технологии - затова и много ниските цени определено е възможно да са индикатор за фалшификация.

Марката

Известните марки трябва да поддържат репутацията си, затова обикновено предприемат съответните мерки и наблюдават пазара. Ако изберете една от тях, рисковете да купите фалшив продукт намаляват.

Неясни определения

Избягвайте зехтини, които използват термини като „масло от маслини“, „португалска подправка“, „испанска подправка“ и тям подобни. Истинският зехтин не се класифицира нито като „подправка“, нито като „масло“.

Какъв зехтин да си купя – тези 3 признака са важни

Данни за произход

Ясното изписване на датата на производство и региона на произход са показатели за автентичност. Оригиналните продукти обикновено показват тази информация четливо и конкретно. Фалшификатите я маркират трудно разпознаваемо и размътено. Зехтинът със сертификати като защитено наименование за произход (DOP) или защитено географско указание (IGP) са преминали през строг контрол на качеството и автентичността.

Критерии и съхраняване

Внимавайте: цветът на зехтина не е знак за качество! По-зелените зехтини просто са произведени от по-зелени маслини, а по-жълтеникавите - от по-добре узрели. Също така не се ръководете само от киселинността, тъй като този аспект представлява само един от многото параметри за качество на зехтина.

У дома слагайте зехтина на тъмно място с плътно стегната тапа и не отлагайте прекалено дълго консумирането му.

Съхранявайте зехтина в бутилки от тъмно стъкло или неръждаема стомана, като избягвате контакт със светлина. Пластмасовите бутилки не се препоръчват в никакъв случай поради риск от преминаване на определени химически вещества от пластмасата в хранителния продукт с всички негативни последици от този процес.

Съхранявайте зехтина на хладно и сухо място, далеч от светлина и топлина, като избягвате ниски температури (може да стане мътен и да се втвърди, което затруднява употребата му). Дръжте бутилката далеч от източници на силни миризми, като например, хранителни подправки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай