Отпушиха границата с Гърция (ОБЗОР)

Отпушиха границата с Гърция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Хората бедстват жестоко, да бъдем човеци, призова Московски след разговор с премиера

Родните превозвачи вдигнаха блокадата, гърците дадоха коридор за шофьорите

Кошмарът по пътя за Гърция може и да приключи. Шансът за благоприятна развръзка дойде вчера, когато повечето пунктове бяха отворени. Родните превозвачи прекратиха блокадата, гърците също свалиха временно обсадата.

След безпрецедентна блокада, продължила дни наред, пътят за Гърция беше отворен вчера. Родните превозвачи освободиха границите по молба на транспортния министър Ивайло Московски. Според източници от правителството преди това той разговарял с премиера Бойко Борисов.

Гръцките фермери също освободиха повечето гранични пунктове. Напълно възстановен беше пропускателният режим и в двете посоки през Кулата-Промахон. По същото време отпадна и блокадата на ГКПП Капитан Петко войвода. Свалена бе и обсадата на Маказа. За ГКПП Илинден ограниченията останаха. Най-емоционално беше отварянето на Кулата.
С ръкопляскания и натискане на клаксони беше посрещнато вдигането на блокадата.

"Не се знае обаче докога, тъй като гърците са непредвидими", изразиха тревогите си родните шофьори. Факт е обаче, че точно в 15,15 часа потеглиха първите леки коли в посока Гърция. След тях започнаха да се изнасят тежкотоварните камиони, които бяха наредени в колона с дължина 15 километра. "Министър Московски застана зад нас през последните дни. Затова сега ние го подкрепяме и отпушваме трафика. Не искаме вече да създаваме напрежение. Още повече, че в момента гръцките фермери са освободили коридор за свободно преминаване", обяви Веселин Дангов от Инициативния комитет на българските превозвачи. В момента има създаден координационен център, който ще следи за ситуацията на българо-гръцката граница. "Ако фермерите отново започнат да правят каквото си поискат и откажат да пускат камиони по график, възможно е отново да предприемем стачни действия, но тепърва ще мислим дали ще бъдат в такъв вариант, както досега", уточни Дангов.

"Призовах ги да вдигнат контраблокадата. Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем човеци. На 90% имам уверение, че нещата ще станат", каза преди това Московски от Бургас. Той предупреди, че ситуацията може да стане неконтролируема. "При всички разговори, които сме водили с гръцката страна, отговорът от там бил "Ситуацията е извън нашия контрол", припомни транспортният министър. В момента нашите превозвачи искат конкретно две неща - първо да се махнат тракторите от границата и второ - да дойде гръцка полиция, която да осигури буферна зона. Московски се извини, ако на моменти е бил по-рязък в изказванията и уточни: "Аз съм български министър на транспорта, а не гръцки министър на фермерите". "Не дават никаква гаранция и не могат да потвърдят дали устойчиво пътят ще остане отворен. Ако не се разберат с техния премиер Ципрас, е възможно пак да блокират границата", предупреди той.

Опашки от тирове, влизащи през Македония

Близо 4-километрова опашка от тирове се образува на входа на пункта Златарево-Ново село на българо-македонската граница.

Повечето от тях избягват границата с Гърция и влизат в България през Македония.

По решение на ръководството на гранична полиция е пуснато още едно трасе. Към мястото са насочени и екипи от гранични полицаи, а за ситуацията е уведомена Агенция "Митници", за да се създаде допълнителна организация за по-бързо обработване на чакащите камиони, съобщи МВР.

Сравниха обсадата с дупнишките барикади

За първи път правим толкова дълга блокада след прочутите барикади в Дупница през 1997 година, заяви Веселин Дангов от Инициативния комитет на превозвачите. Тогава в знак на протест срещу правителството на Жан Виденов хиляди дупничани денонощно удържаха блокадата и не пропускаха преминаването на влакове и автомобили по Е-79. "В началото всички приеха решението ни, но някои смятаха, че всичко ще продължи 1-2 дни и ще се реши проблемът", допълни Дангов. Шофьорите допълнително се изнервиха, че от информацията, че гърците са отворили границата за 48 часа, за да преминат всички чакащи тирове. Но после отново ще блокират граничната бразда и никой не знае ще има ли коридори или не. "Веднъж вече не спазиха думата си да пускат камиони всеки ден от 11,00 до 16,00 часа. Присъствах и на двете срещи в събота. Попитах един от гръцките фермери защо спират само тирове. А той ми отговори, че в камионите има по-малко хора, докато в леките коли и автобусите са повече пътници. Това е безумие. Те умишлено съсипват бизнеса ни", твърди превозвачът Веселин Дангов.

Раздадоха храна и вода на чакащите шофьори

Подпомагането на шофьорите продължава, увери областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Рано сутринта в неделя на ГКПП Кулата са пристигнали два микробуса от общините Сандански и Петрич. Бусовете извозват от гръцкия пункт Промахон шофьори до нашия граничен пункт, за да си купят храна и вода. След това ги връщат обратно. През целия ден ще правят курсове. Преди обяд всички на опашката на наша територия получиха храна и вода, следобед ще им бъдат раздадени отново пакети с ядене и минерална вода. "Свързах се с Българския червен кръст и поисках да преговарят с гръцките си колеги за влизането ни на гръцка територия. Целта е да раздадем и на хората там храна и вода. Но знам от горчив личен опит, че с гърците преговорите текат бавно и трудно", каза още губернаторът на Благоевград.

Търговци хвърлят стока и готвят съкращения
Сделките със зърно замряха, цената на пшеницата пада

Търговци на плодове и зеленчуци на борсата в София изхвърлят стока, защото е развалена заради престоя на границата. Вносителите отчитат стотици хиляди левове загуба. Те са гневни както на гръцките фермери, така и на българските превозвачи, които организират контраблокадата. Готвят се и за съкращаване на персонал. "Последните дни губим над 15 хил. лева", каза Ралица Недялкова, собственик на склад за плодове и зеленчуци на едро пред бТВ. Блокадата на гръцката граница спира сделките със зърно. Това пък каза за "Стандарт" управителят на стоковата борса в Монтана Борис Ангелов. Северозападна България е основен доставчик на пшеница и царевица за гръцките хлебари и животновъди. Зърно те купуват и от производители в Кюстендилско, Пернишко, Софийско, но в тези райони производството е по-малко. Качеството му в Монтанско е много високо, а цената - по-ниска от тази на гръцките производители, които сега са блокирали границата.

Заради блокадата в складовете на земеделските производители в Северозападна България има десетки хиляди тонове пшеница и царевица. Заради липсата на търсене, цената им пада. В момента тон пшеница се търгува от 280 до 300 лв., а царевицата - от 250 до 270 лв. за тон. Пада и слънчогледът, който се продава по 620-630 лв. за тон. Сделките обаче са много малко. Допреди месец гърците са купували ечемик и овес, но това зърно вече е свършило. Замрялата търговия създава трудности на земеделските производители в Северозапада. Мнозина влизат в пролетната кампания с финансови затруднения, обясни брокерът.

Щетите са за десетки милиони

Загубите заради блокадата по границата са огромни, съобщи транспортният министър Ивайло Московски вчера. Той уточни, че нанесените щети от затварянето на пунктовете са десетки милиони левове. Транспортният министър каза още, че превозвачите могат да заведат искове за обезщетения в българските съдилища.

Фермерите на прокурор заради загубите

Драмата по границите може да стигне до съда.

Адвокат Борис Харизанов от Петрич вече внесе жалба чрез свой колега в Солун. Тя е подадена в Районната прокуратура на Серес и е срещу гръцките фермери за извършено престъпление-затваряне на международен път и държавна граница, възпрепятстване на дейността на пощите, въздушните и жп връзките. "Това деяние е инкриминирано в техния НК, въпреки че имат някаква вратичка в закона - ако това става във всеобщ за държавата интерес. Не виждам обаче в случая блокадата да е в интерес на държавата им", каза в неделя Харизанов. Той призна, че има интереси в южната ни съседка, пътува често, но отхвърли обвиненията, че е пуснал жалбата с користни действия.

"Целта е да се въздейства на гръцките фермери. Знаем колко са строги властите в Гърция към българи и други чужденци. Искам да видя дали при това очевадно нарушение на закона същите тези правораздавателни органи ще действат по същия начин към гърци. Жалбата ми е входирана в прокуратурата, получих входящ номер", обясни адвокат Харизанов. В нея той настоява да се разгледа правният статус на протестите на фермерите и блокадата. Да се открият всички виновни лица и да се приложи законът. Той обмисля да заведе и граждански иск за претърпени вреди от блокадата на гръцките фермери, защото има много гръцки клиенти и работата му е възпрепятствана.

"Само ще кажа, че за да стигна до Серес, трябваше да измина общо в двете посоки 400 км, тъй като трябваше да вляза през Македония", допълни адвокатът.

Бойкотът мина без сблъсъци

До ескалация на напрежението не се стигна, каза транспортният министър Ивайло Московски. Той обясни, че от българска страна всичко е обезпечено, има достатъчно присъствие на полиция и жандармерия. Транспортният министър обясни също, че 50% от камионите били австрийски, чешки, полски и румънски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай