Открита е звезда, пленена от черна дупка

Орбиталната обсерватория "Чандра" получи уникални снимки

Открита е звезда, пленена от черна дупка | StandartNews.com

Орбиталната обсерватория "Чандра" получи уникални снимки на звезда, приближила се до свръхмасивна черна дупка в една от галактиките на съзвездието Скулптор, но избегнала разрушението, след като е била пленена от притеглянето на огромния обект, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение, публикувано на официалния сайт на обсерватория "Чандра". "От регистрираните от нас рентгенови данни става видно, че бялото джудже е успяло да оцелее при срещата си с черната дупка, но не е могло да се спаси от нейното притегляне", заяви авторът на проучването Андрю Кинг.

Той е астрофизик от британския университет в Лестър. Кинг уточни, че бялото джудже се движи около сингулярността на свръхмасивната черна дупка по елиптична крива, като извършва една пълна обиколка за около 9 часа.

Тя е разположена на 250 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Скулптор и представлява галактика джудже. Черната дупка в центъра й притежава сравнително скромна маса, превишаваща тази на нашето Слънце 10 000 пъти, пише БГНЕС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай