Втора планета се показа край най-близката звезда

Проксима Кентавър С е газов гигант

Втора планета се показа край най-близката звезда | StandartNews.com

Американският астроном Фриц Бенедикт откри нови доказателства, че две планети кръжат около Проксима Кентавър - най-близката до нас звезда след Слънцето, предадоха от ТАСС. Той съобщи на онлайн конференция по време на 236-ата годишна среща на Американското астрономическо дружество (ААД), че е анализирал архивни кадри от телескопа "Хъбъл" отпреди две десетилетия.

"Когато изучавахме Проксима Кентавър в средата на 90-те години, търсехме планети, разположени относително близо до звездата, където годината се равнява на не повече от хиляда земни дни. С помощта на архивните кадри проверихме дали около звездата има по-далечни светове", каза Бенедикт на конференцията, цитиран от пресслужбата на ААД. Астрономът е водещ научен сътрудник в университета на Тексас в Остин.

Проксима Кентавър е червено джудже от тройната система Алфа Кентавър. Наскоро беше потвърдено присъствието на откритата през 2016-а Проксима Кентавър Б, която е сходна на Земята. Втората планета е кръстена Проксима Кентавър С. Тя е по-отдалечена от звездата и е газов гигант, на който годината продължава почти две хиляди земни дни. Според Бенедикт и колежката му Барбара Макартър масата на Проксима С е около седем пъти по-голяма от тази на Земята. Това я причислява към т.нар. мининептуни, нареждащи се между големите каменисти планети и газовите гиганти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай