Откриха рядък вид галактика

Намира се на 11 милиарда светлинни години от Земята

Откриха рядък вид галактика | StandartNews.com

 

Астрономи откриха супер рядка пръстеновидна галактика на разстояние 11 милиарда светлинни години от Земята. Изучавайки снимки от орбиталната обсерватория "Хъбъл", изследователите, под ръководството на Кенет Фрийман - преподавател в Австралийския национален университет в Канбера, са се натъкнали на може би най-древния и необичаен пример на подобна галактика.

Кръстената R5519 представлява "космически огнен пръстен", който прилича на поничка, защото има дупка в центъра си, 2 милиарда пъти по-дълъг от разстоянието между Земята и Слънцето. Смята се, че звездообразуването в тази галактика се случва 50 пъти по-бързо, отколкото в Млечния път. 

Пръстеновидните галактики се зараждат при сблъсък на две големи галактики, едната от които се врязва с висока скорост в другата в началото на нейното формиране и я "пробива", като отнема материя от центъра й и провокира образуването на звезди в периферията й. Затова тези гигантски галактики наподобяват гигантски огнени пръстени. 

"Резултатите от нашите наблюдения и анализи показват, че вероятно преди десет милиарда години големите пръстеновидни галактики са се срещали също толкова рядко, колкото и сега. Това не съвпада с някои теории, според които тези обекти са се срещали 140 пъти по-често в първите епохи от съществуването на Вселената", коментират изследователите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай