Откриха "вградени" млади жени до храм

Откриха "вградени" млади жени до храм  | StandartNews.com

Проучвания на средновековния некропол до храма "Св. Великомъченик Георги" в ботевградското село Трудовец потвърждават наличието на ритуал по "вграждане" на млади жени в основите на строежите, за да са по-здрави. Това съобщиха от Националния исторически музей.

Археолозите са намерили шест гроба със слабо запазени кости. Два от тях попадат - с горната част на телата, под основите на постройката. Там са немерени два скелета на жени. Единият е на трийсетгодишна жена, положена със забрадка, пристегната с бронзова тел. На една от ръцете й е открит пръстен, което дава основание да се предполага, че жената е била семейна. По другия скелет има характеристики, типични за структурата на около двайсетгодишна жена. Тя е погребана с дълга роба, с кант от посребрена бронзова сърма на нивото на подбедрицата и със забрадка от златотъкана сърма. Забрадката е била привързана с кухо сферично копче. Краката й са положени върху извита керемида, а в гробната яма е открита и монета, обясниха от НИМ, цитирани от Медиапул.

Проучваният храм в Трудовец е изграден през втората половина на XIV век.

В разкопките участват докторанти на НАИМ-БАН и НБУ, служители от Общинския исторически музей, Ботевград, музея "Земята и хората", Института по експериментална морфология и антропология при БАН и болница "Пирогов". Ръководител на археологическите проучвания е Филип Петрунов от НИМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай