Откриха телата на затрупаните край Крушунските водопади

Откриха телата на затрупаните край Крушунските водопади | StandartNews.com

Затрупаните под тонове срутени скали тела на туристите Таня Павлова, на 45 г., и на британския гражданин Йън Джонсън бяха открити 48 часа след началото на спасителната операция. Двамата бяха извадени в 11 ч. в неделя изпод огромни каменни късове.

Трагично загиналите са семейство и живееха в Лондон. Двойката била на гости на своя близка от Плевен, която ги довела да се полюбуват на природните красоти, оказали се смъртоносни. Тя е ранената и е на легло в плевенската университетска болница. Настанена е в неврохиргията, след като изследванията показаха счупване на прешлен. Лекари от болницата увериха, че състоянието й е стабилно и няма опасност за живота й.


Издирването на изчезналите туристи продължи при много тежки и опасни условия за спасителите. В петък по обяд близо 200 куб. м. скална маса внезапно се срина върху пътеката с мостче точно на участъка, където вървели Таня и Йън. 42-годишната жена, която ги придружавала, се движила пред тях и била ударена от отломки. Мястото е на 400 м. навътре по екопътеката в природен парк Маарата край Летница. Втората нощ операцията по изравянето на телата бе прекратено за кратко заради придошлата река. В нея участваха екипи от София, Ловеч, Велико Търново и Монтана.

Използвано бе специално обучено куче на планинската служба в Троян. Според местните власти трагедията е нещастен случай, който не можело да бъде предвиден. През лятото били обрушвани скали. Подобно срутване имало пак години, но без жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай