Понеделник,

Откриха телата на затрупаните край Крушунските водопади

От: Администратор -
A
A
A

Затрупаните под тонове срутени скали тела на туристите Таня Павлова, на 45 г., и на британския гражданин Йън Джонсън бяха открити 48 часа след началото на спасителната операция. Двамата бяха извадени в 11 ч. в неделя изпод огромни каменни късове.

Трагично загиналите са семейство и живееха в Лондон. Двойката била на гости на своя близка от Плевен, която ги довела да се полюбуват на природните красоти, оказали се смъртоносни. Тя е ранената и е на легло в плевенската университетска болница. Настанена е в неврохиргията, след като изследванията показаха счупване на прешлен. Лекари от болницата увериха, че състоянието й е стабилно и няма опасност за живота й.


Издирването на изчезналите туристи продължи при много тежки и опасни условия за спасителите. В петък по обяд близо 200 куб. м. скална маса внезапно се срина върху пътеката с мостче точно на участъка, където вървели Таня и Йън. 42-годишната жена, която ги придружавала, се движила пред тях и била ударена от отломки. Мястото е на 400 м. навътре по екопътеката в природен парк Маарата край Летница. Втората нощ операцията по изравянето на телата бе прекратено за кратко заради придошлата река. В нея участваха екипи от София, Ловеч, Велико Търново и Монтана.

Използвано бе специално обучено куче на планинската служба в Троян. Според местните власти трагедията е нещастен случай, който не можело да бъде предвиден. През лятото били обрушвани скали. Подобно срутване имало пак години, но без жертви.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички