Понеделник,

Откриха гробница на светец, чакат и мощи

От: Администратор -
A
A
A

Кандидатът за кмет на Варна Костадин Костадинов откри гробница на раннохристиянски светец. Находката е намерена вчера при разкопките на епископската базилика в Залдапа - най-големия римски град на територията на Добруджа. Проучването е организирано от Регионалния исторически музей - Добрич, чийто директор е Костадинов.

"Преди няколко часа на разкопките в Залдапа открихме гробница на раннохристиянски светец или мъченик. Ако е рекъл Бог, утре (днес - б. ред.) ще узнаем дали са запазени мощите в нея и как се е казвал. Стискайте палци", написа Костадинов в социалните мрежи.


За "Стандарт" той заяви, че през целия ден специалистите работят, като постепенното отваряне на гробницата донесло на археолозите множество находки, които тепърва предстои да бъдат подробно огледани и датирани, но историкът е категоричен, че за първи път в страната се открива гробница на светец или мъченик. "Тя е под презвитериума (олтарната маса), прекрасно запазена във всички нейни части. Пробита е през каменния кожух, което означава, че е ограбена още през ранното Средновековие, затова е възможно част от костите да са разпилени", поясни Костадинов.


Надеждите на специалистите са днес да може да се каже кой е бил погребан в криптата, тъй като има намерени множество мраморни елементи, на които има и надписи.


Преди две-три седмици екипът е намерил и епископската резиденция в римо-византийския град Залдапа, който е и най-големият от този период във вътрешността на Добруджа.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички