Откриха гроб на римски кавалерист

Интересен артефакт, излязъл при разкопките, е стъкленица за сълзи

Откриха гроб на римски кавалерист   | StandartNews.com

Хасково. Римски кавалерист, погребан заедно с меча си и три копия от 2-4 в. Сл.Хр. откриха археорлози във варовидковата кариера на „Каолин“ край Меричлери.

Хората от екипа на  Станислав Илиев са категорични, че останките, намерени в  местността Кайряка, са на елитен воин, а не на пехотинец. Това показва дължината на гладиуса, който е близо 80 сантиметра. Такъв по-дълъг  меч по онова време е бил характерен за елитните войници, докато пехотните римски мечове се изработвали с дължина до 45 сантиметра. Освен това в тежката конница са служили само благородници, и то римски граждани.

За разлика от другите погребения, кладата на кавалериста е била на мястото, където е погребан. Такава чест е оказвана само бойците, паднали в битка.

След другите интересни артефакти, излезли при разкопките, е  стъкленица за сълзи от римско време. В шишенцето близките, които не са можели да присъстват на погребението, са събирали сълзите си.

Разкопките в района откриха три надгробни могили. Чрез радиовъглероден анализ в Шотландия е потвърдено, че най-старите находки в района са от 3-то хилядолетие Пр.Хр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай