Откъде е традицията да празнуваме рожден ден

Празникът идва още от фараоните

Откъде е традицията да празнуваме рожден ден | StandartNews.com

Традицията за честване на рождени дни датира от Древен Египет, а след това се възприема и във Вавилон. Първоначално този ден се е празнувал в семействата само от мъжете.

Според исторически свидетелства, първото тържество за честване на рожден ден се е състояло през 3000 г. пр. н. е., когато е празнуван рожденият ден на фараона.

Както отбелязват изследователите, всъщност празникът се е състоял не на деня на физическото раждане на владетеля, а на датата на възкачването му на престола, когато е провъзгласяван за божество.

По-късно традицията за празнуване на рождени дни се предава от египтяните в древна Гърция. Веднъж месечно жителите на Гърция празнували рождения ден на богинята на лова Артемида.

Що се отнася до обикновените хора, древните гърци не празнували деня на раждането си. С появата на християнството ранните църковни отци забранили тържествата за рождените дни и вместо това налагали друга традиция – да се отбелязва денят на смъртта.

Според ранното християнство, когато се роди бебе, то увеличава греха в този свят, докато смъртта е ново раждане - път към вечен живот и небесно блаженство, тоест това, което наистина трябва да се счита за празник.

Има и друга причина ранните християни да не празнуват рождени дни. Тъй като тази традиция датира от древните египтяни и гърци, духовенството вярвало, че това е езически обичай, който трябва да се избягва.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай