От самотник до българския Рокфелер! Легендата Пенчо Семов

Кой е той?

От самотник до българския Рокфелер! Легендата Пенчо Семов | StandartNews.com

Представете си България преди 150 години. Свободна България още не съществува, но нашите земи вече показват признаци на модерност. В тази атмосфера на Възраждане, близо до Габрово, се ражда момче.

Преди да навърши 30 години, това момче става „г-н Семов“ - един от най-влиятелните български индустриалци от началото на ХХ век. Въпреки значимото си присъствие в икономиката и обществото, извън Габрово почти не се говори за него.

Историческите данни от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ показват, че Пенчо Семов е роден на 8 октомври 1873 г. в село Цветковци. От 12-годишен помага на баща си, търговец на занаятчийски стоки, а по-късно работи в Тутракан и установява връзки с търговци от Букурещ и Галац.

През 1898 г. основава Събирателно дружество „Талев - Семов“ за производство на сапун и регистрира семейна фирма за трикотаж в Габрово. Става акционер в различни текстилни и кожарски фабрики. През 30-те години произвежда по 10-15 тона плетива годишно и участва в управлението на редица компании.

Семов инвестира в тютюневата индустрия и банковото дело. Според данни от Сдружение „Пенчо Семов“, той умножава капитала си 159 пъти през живота си. Благодарение на дарения и инвестиции, състоянието му може да достигне до милиард днешни долара.

Той създава и поддържа домове за сироти, стари хора и бездомни, и дарява значителни суми на училища, университети, църкви и културни институции. След смъртта му на 10 юли 1945 г., завещанието му не е изпълнено, а фабриките му са национализирани.

Извън Габрово, Пенчо Семов остава почти неизвестен, за разлика от други публични личности. Проф. Пенчо Пенчев посочва, че социално активните предприемачи от този период са били изключителни хора, които са се опитвали да решават обществените проблеми чрез дарения и инвестиции.

Българските предприемачи от ХХІ век могат да научат много от Семов. Той показва важността на избора на правилната сфера за развитие и как познаването на локалните традиции може да бъде предпоставка за успех. Според Семов, „Аз се явих беден и цял живот твърдях, борих се и победих - моето дело е налице!“

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай