Оранжев код в 4 области, жълт в останалата част

Оранжев код в 4 области, жълт в останалата част | StandartNews.com

София. Заради очаквани нови обилни валежи от дъжд за днес е обявен оранжев код за четири области: Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска. Почти в цялата останала част от страната кодът е жълт, като на север от Стара Планина и в Софийско се очаква сняг, а по Черноморието – силен вятър.

Около 30 литра на квадратен метър са падналите валежи в района на връх Рожен за едно денонощие, като от снощи валежите са примесени със сняг, съобщи БНР. В района няма образувана съществена снежна покривка, тъй като времето е меко и снегът се топи. В цялата Смолянска област по пътищата на републиканската мрежа има опасност от падащи камъни заради продължаващите валежи, предупредиха от Областното "Пътно управление". Пътищата са обработени и проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения за движението на моторните превозни средства. Температурите са от -1 до +6 градуса. 10 сантиметра е снежната покривка в курорта Пампорово, където в момента продължава да вали сняг, информираха от "Планинската спасителна служба". През изминалата нощ не са постъпвали сигнали за инциденти с туристи.

Нивото на река Тунджа край Елхово се повиши и през тази нощ и достигна 4 метра и 30 сантиметра. Разливите около Елхово и Ямбол продължават да се увеличават. Наводнени са мазета, сутерени и приземни етажи. Въпреки това обаче спокойно е преминала нощта в Елхово, съобщи дежурният в Общината. В някои къщи и в два жилищни блока в ниската част на града се изпомпва вода денонощно, за да не се намокрят електрическите табла. Кметът на Елхово Петър Киров оцени ситуацията като критична, но все още под контрол. Най-обезпокоителното за жителите на Елхово е продължаващото източване на язовир "Жребчево". Изпускането на водоема със скорост 150 куб.м в секунда поддържа нивото на Тунджа в критични стойности вечее седмица.

В Ямбол нивото на реката също е в критични стойности. В 6 часа тази сутрин водният стълб достигна 5 метра и 23 сантиметра. Залята е част от идустриалната зона и най-ниските части на квартал "Каргон". Водата денонощно се изпомпва, но високите подпочвени води обезсмислят усилията. Над 500 работници на различни фирми не са на работа, тъй като са наводнени помещенията. Изключително тежка е ситуацията и в селата Веселиново и Завой на община Тунджа, където са залети повече от 40 къщи. Днес училището във Веселиново ще остане затворено.

Остава в сила бедственото положение в общините Раднево и Гълъбово. В Гълъбово продължава изграждането на най-трудната стена от дигата около наводнената подстанция. Въведен е авариен режим на подаване на ток. Всички села от общината се захранват с напрежение от "Мини Марица-изток". Опасният язовир "Ковачево", който е над рудник "Трояново–Север", е под постоянен контрол, както и всички язовири на територията на двете общини. Дъждът не е спирал да вали през изминалата нощ в град Гълъбово.

Към 1 часа през нощта 20-киловолтовият електропровод от село Опан, който подава напрежение към Гълъбово и Обручище, е аварирал. Това е наложило отново да се въведе двучасов режим на тока, съобщи кметът Николай Тонев. От "Мини Марица-изток" са заявили готовност да подадат напрежение към село Обручище, за да може вторият 20-киловолтов електропровод от Априлово да захранва Гълъбово без необходимост от режим. Изграждането на дигата продължава, но е затруднено от високата вода в реката и повреда на най-големия булдозер. 5 водоноски снабдяват с питейна вода къщите край реката, след като тежката минна техника прекъсна водопровода им.

Движението по пътя Кричим – Михалково – Девин, в района на язовирната стена на язовир Кричим, се осъществява двупосочно в едната лента, съобщиха от пътната агенция. Временно е ограничено движението по път Троян – Кърнаре поради влошени метеорологични условия.

Все още остава в сила бедственото положение в Белоградчик, без ток остават осем населени места в региона. Очаква се електроподаването да бъде възстановено до полунощ. Ситуацията обаче с възстановяването на 110-киловолтовия далекопровод е изключително сложна. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб, което бе ръководено от генерал Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той каза обаче, че има уверението на ЧЕЗ, че днес до 12 часа електрозахранването в последните 8 села ще бъде възстановено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай