Оранжев и жълт код заради интензивни валежи в страната

Оранжев и жълт код заради интензивни валежи в страната | StandartNews.com

София. Оранжев код заради интензивни валежи от дъжд е обявен за неделя. Това показват прогнозите на синоптиците от НИМХ.Той важи за 5 области на Южна и Югоизточна България- Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. Там се очакват сумарни валежи между 40 и 60 л/кв.м.

Има опасност от преливане на р.Тунджа при Елхово, обявиха от МОСВ.

Заради лошото време много пътища в страната вече са затворени - път I-9 Поморие-Ахелой, път II-53 Средец - Войника, път II-79 Бургас – Средец, III-906 Каблешково – Бургас, както и път I-8 Любимец-Свиленград в област Хасково.

Ограничено е движението по АМ „Тракия" в посока Бургас в района на Българово заради наводнение, съобщи бТВ. Определен е обходен маршрут: пътен възел "Българово"-Братово-Долно Езерово-Бургас. Движението по АМ "Тракия"в посока София се извършва без ограничения.

Ограничено е движението по път ІІІ-8652 Неделино-Ардино при км 15+180 заради активирано свлачище.

Движението по едната лента на път ІІІ-867 Златоград-Печинско при км 19+800 е ограничено поради свлечена земна маса, осъществява се в другата лента.

Поради наводнение и свлачище при с.Веселиново, област Шумен, се затваря път II-73 Шумен - Карнобат от разклон Ивански до разклон Кълново.

Жълт код за обилни валежи е обявен за 14 области на Югозападна, Централна и Северна България е обявен : Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна. Там се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието между 20 и 40 л/кв.м.

София

Снегопочистващите фирми в столицата са обработили основните пътища, по които се движи масовият градски транспорт, със смеси против заледяване, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Пътят от Алеко до Златните мостове е затворен временно. Екип на аварийно - спасителното звено на Столичната община и екипи на Столичната пожарна започват отстраняването на паднали върху пътното платно клони.

В районите Кремиковци, Люлин и Витоша е извършено избутване на снежната маса от пътните платна. В момента в районите Кремиковци и Люлин се извършва и частична обработка със смеси против заледяване на главните улици в районите, съобщава бТВ.

Продължава обработката на пътя от разклона за Плана към Плана и в Клисура.

Градският транспорт се движи по график.

Бургас

Обстановката в област Бургас е усложнена, предимно в общините Бургас, Камено, Средец, съобщиха от общината и уточниха, че е обявено бедствено положение. 

Повече от 10 къщи са наводнени. Евакуирани са над 10 души от вилна зона Черниците и кв.Долно Езерово; наводнени са къщи и мазета в Полски извор, Ливада, Новоселци в община Камено; Факия, Момина църква, Граничар, Кирково (Средец).

Смолян

Бедствено положение е обявено и в Община Смолян. Река Черна в града прелива заради проливните дъждове през последните дни. В момента се строят диги, но много къщи са застрашени, защото се намират в непосредствена близост до реката. В Триград и село Змеица има наводнени къщи, две рудоземски села са откъснати заради активизирало се свлачище. 

Кметът на Смолян Николай Мелемов е свикал кризисния щаб. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай