Оптимист, песимист, реалист... Кое е най-добро?

Причините да бъдем оптимисти или песимисти са много и все основателни

Оптимист, песимист, реалист... Кое е най-добро? | StandartNews.com

Причините да бъдем оптимисти или песимисти са много и все основателни.

Оптимистите намират добри страни във всичко и затова е прието, че са по-щастливи от останалите. Песимистите, от друга страна, могат да кажат, че никога не са разочаровани от някои неща, защото имат ниски очаквания за тях от самото начало.

Въпреки това, хората с реалистични очаквания са тези, които изпитват най-голямо психологическо благополучие. Това е заключението от ново научно проучване, което се опита да разбере какъв начин на живот ни прави най-щастливи.

Дейвид де Меса от Лондонското училище по икономика и Крис Доусън от Университета в Бату анализираха данни от изследване сред 1 601 души, събрани между 1991 и 2009 година. Данните разгледаха вижданията им за личното щастие, финансите, удовлетворението от брака и други важни проблеми.

С интелигентно поставени въпроси изследователите успели да определят кои от тези хора са оптимисти, кои са песимисти и кои са реалисти. След като класифицирали участниците в експеримента по този начин, те се опитали да установят коя група от тях е най-доволна от живота си.

Изводът на тяхното проучване е, че хората с реалистични очаквания се чувстват по-добре психологически, отколкото тези, които очакват твърде много или твърде малко от живота.

Песимистите често са по-депресирани от реалистите и това важи и за оптимистите. Реалистите преодоляват разочарованията най-добре, докато оптимистите трудно се справят с предадените очаквания. Песимистите също не се представят добре по този критерий, въпреки че на теория те вече трябва да бъдат психологически подготвени за разочарования.

Накрая изследователите посочват, че оптимизмът сам по себе си не е лош. Проблемно е само когато сме прекалено оптимистични и не позволяваме реалността да се намесва във формирането на нашата позиция по определен въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай