Сряда,

Опасна ли е за нас 5G технологията?

От: Редактори -
A
A
A

Няколко месеца след като Швейцария се превърна в първата европейска страна, притежаваща 5G мрежа, новини как жителите на богатата държава се оплакват от еднакви симптоми, започнаха да валят в мрежата.

През последната година, планувания старт на високоскоростната безжична интернет технология, е оспорван от мнозина учени и считан за вреден за човешкото здраве. Веднага след инсталацията на антени в общо 102 места в Швейцария, няколко жители и дори цели семейства с къщи в центъра на Женева, са започнали да се оплакват, че не се чувстват добре.

Те, индивидуално и независимо един от друг, са съобщили за еднакви симптоми само ден след като антените са били монтирани. Състоянието се описва с „необичаен шум в ушите под формата на звънене“, тежки главоболия, нетърпими болки в ушите, инсомния, болки в гърдите, безпричинна умора и чувство за безпокойство в собствения им дом. 29-годишен мъж от Женева е позвънил на компанията, инсталирала 5G антените, за да ги пита, кога са монтирани устройствата. Оказало се, че е в същия ден, в който симптомите започнали.

Легално, но не и безопасно

Швейцарския лекар д-р Бертранд Бухс, който поиска още преди месеци мораториум над 5G технологията, твърди, че е виждал не един или двама пациенти с подобни симптоми. „В нашия случай имаме следната ситуация: Властите вървят в противоположна на разума посока... рискуваме да стигнем до катастрофа до няколко години... все още няма сериозно проучване за вредите от 5G, което не е и изненадващо, предвид факта, че тази технология се разработва в Китай. Трябва да се стартира публичен дебат по темата, защото проблемите няма сами да си отидат“, коментира д-р Бухс.

Историите на хората от Женева са подобни с тази на Ан Милс - жена, която при посещение в Германия е пострадала от т.нар. безжично радиационно отравяне. Тя е автор на дневник, в който описва симптомите си ден по ден, а те отговарят почти дословно на това, което е описано в Швейцария.

В същото време същите тези симптоми са идентични с тези, изпитани от група дипломати, живеещи в Китай и описани в няколко материала от 2017 и 2018 г. Източникът на проблема тогава се оказа микровълнова радиация. Същата е добре описана във военни изследвания на САЩ, а сред симптомите са: проблеми със съня, главоболия, чуване на странни звуци, замаяност, тревожност.

Вече е описано от няколко различни източника, че между 3 и 30% от населението на планетата страда от симптоми, свързани с микровълновата радиация – заболяване, което в последните години се нарича електросензитивност.

Каква обаче е разликата между 5G мрежата и предшественика й – 4G комуникациите?

Списъкът е обширен:

- Честотата: 4G използва честоти между 750MHz и 2.4GHz. 5G използва такива между 10 и 300GHz.

- Дължината на вълната: Електромагнитните вълни при 4G мрежата варират между няколко сантиметра и няколко метра. Тези от 5G са многократно по къси – между няколко милиметра и няколко сантиметра.

- Абсорбиране от тялото: Докато 4G микровълновата радиация минава през телата на хората безпроблемно, а енергията й се абсорбира от всичко, което съдържа вода, 5G мрежата пробива само най-горните слоеве на човешката кожа.

- Разстоянието, което изминават: 4G електромагнитните вълни могат да пропътуват няколко десетки километра по права линия, особено ако антените са сложени достатъчно високо. Обсегът на 5G вълните достига само няколко километра, но те лесно биват блокирани от обекти, дървета, растения. По тази причина антените трябва да се поставят на приблизително всеки 100 метра.

- Механизъм на негативно влияние: 4G и нискочестотните 5G мрежи оксидират тъканите. Милиметровите вълни на 5G технологията имат топлинен ефект върху тъканите (разрушаващ). Възможно е, в зависимост от дължината на вълната, да се стигне до негативни ефекти върху метаболизма, нервната система, ендокринната, както и репродуктивната система (Разсекретeни военни проучвания)

- Количество проведени тестове: 4G технологията е тествана от военни, както и от международни учени, с огромно количество изследвания, които показват сериозни негативни последствия за животни, хора, растения, насекоми и бактерии. 5G мрежите са изследвани от някои военни, но досега не е проведен тест, който да покаже сигурността на тези технологии, преди те да бъдат въведени в употреба.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички