Опашки пред чудотворна икона на свети Георги

Опашки пред чудотворна икона на свети Георги | StandartNews.com

Българи и гърци атакуват манастира, за да се помолят за изцеление пред светинята

Хиляди миряни ще атакуват манастира "Свети Великомъченик Георги Победоносец" в Хаджидимово още днес. В навечерието на храмовия празник, който е на 6 май, българи и гърци ще бъдат в църквата на светата обител. Те ще изкарат вътре нощта срещу Гергьовден. Други пък ще спят в колите и автобусите. Всички поклонници ще се помолят в празничния ден за здраве и благоденствие пред чудотворната икона на свети Георги. Монасите са категорични, че иконата на светеца наистина е изцерила хиляди богомолци. Условието е едно - всеки да вярва искрено и с цялата си душа в светеца. От години тук идват не само хора от региона, но и от цялата страна, че и от съседна Гърция. Дори мюсюлмани отправят молитви към свети Георги за рожба.

Монасите пазят книга с доказателства за чудесата. Там пише черно на бяло, че на 5 май 2001 г. в манастира идват да пренощуват 5-годишната Магдалена Петрова от село Места и баба й. Момиченцето било нямо по рождение. Възрастната жена изкарва нощта в молитви, а детето кротко спи в манастира. На сутринта бабата се унася. Събужда я гласът на внучката й: "Хайде, бабо, ставай, че се съмна!"

Чудесата не свършват с този случай. Много малчугани са излекувани от детски паралич. Много са щастливците, които след молитви пред чудотворната икона, са се сдобили с рожба. Навръх Гергьовден иконата на светеца ще бъде изнесена отвън, за да може всеки да я целуне за благословение и изцеление. Иконата на свети Георги единствена оцелява в големия пожар в църквата през 1979 г., което също е знак за нейната чудодейна сила, твърдят монасите.

Вдигат 5-метрова статуя на закрилника

5-метрова скулптура на свети Георги ще бди над жителите на Поморие. Новият символ ще бъде официално открит точно на Гергьовден. Внушителната композиция се извисява върху масивен постамент и изобразява светеца, закрилник на Поморие, възседнал кон и с копие в ръка, забито в змея. Скулптурата е изградена близо до мъжкия манастир "Св. Георги", който се намира между стария и новия град. Склуптурата е направена от бронз и тежи над три тона. Тържественото откриване на фигурата на светеца ще бъде част от празничната програма за празника на Поморие - Гергьовден. По покана на кмета Иван Алексиев в града пристига лично и Н. В.Пр. Сливенският митрополит Иоаникий, за да даде своята благословия и да отправи благопожеланията си към поморийци.

Русе награждава седем българи

Седем българи ще получат званието "Почетен гражданин на Русе" на 6 май, когато е празникът на дунавския град. Те са свързани с него и са постигнали големи заслуги в своите области. Сред тях са Нешка Робева, директорът на русенската опера Найден Тодоров, легендарният треньор по свободна борба Георги Ачев. Отличени са също бизнесменът Пламен Бобоков - един от главните инвеститори на новата зала "Булстрад Арена".

Нейният проектант архитект Танко Серафимов е сред личностите, удостоени посмъртно с отличието "Почетен гражданин", наред с емблематичния за Русе писател Светлозар Димитров, известен с прозвището Змей Горянов, както и починалият ген. Ваньо Танов. На 6 май в храм "Св. Георги" ще бъде отслужена празнична света литургия.

На градския площад ще има концерт на децата на Русе. По традиция в 12 ч. ще се състои и тържествената церемония в Деня на храбростта и Българската армия на паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Вечерта за русенци ще пеят Силвия и Теди Кацарови, Милена Славова, Маги Джанаварова, Искрен Пецов, Йоанна Драгнева, балет TL Dance, Живко Василев - кавал, и Djane Monique. Водещ ще бъде Наско от БГ Радио. На 7 май Uriah Heep ще изнесе грандиозен концерт в "Булстрад Арена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай