Опашка за кастинг при Говорещия с кучета

Опашка за кастинг при Говорещия с кучета | StandartNews.com

Сизър Милан извежда 20 наши питомници на шоу в "Арена Армеец"

Корифеят показва как да спечелим уважението на домашния любимец

Собствениците на кучета в България се в еуфория след новината за пристигането на световноизвестния психолог на четириногите Сизър Милан. Дресьорът, който е известен с псевдонима Говорещия с кучета, ще си избере българско куче, с което да разговаря. Това е и причината мнозинството от собствениците на четириноги у нас да влязат в същинска конкуренция, за да спечелят участие в шоуто.

Световноизвестният кучкар Сизър Милан ще изведе между 15 и 20 кучета на сцената на зала "Арена Армеец" през март догодина, а напливът 3 дни след обявяването на шоуто му в София е огромен.

"На ден получаваме по около 30 мейла, в които хората питат как ще се проведе специалният кастинг", разкри вчера пред "Стандарт" собственикът на "Лауд консъртс" Мартин Стоянов, която организира събитието. Сизър Милан е световноизвестният водещ на предаването "Говорещия с кучета" по Нешънъл Джиографик. Той за първи път идва в Европа, където ще изнесе 15 шоута в 10 страни, а София е една от спирките му на Стария континент. Засега не е ясно кога ще се състои кастингът. "Изпращаме предварително визитки на около 100 кучета, примерно, избрани на кастинга. Реално още не знаем каква ще е бройката. Изпращаме пълна информация - със снимки, с описанието на проблемите, които имат със собствениците, с описание на породата и характера им. Описваме дали живее с други кучета, къде живее - в двор, апартамент, има ли досег до деца", заяви Стоянов. След това ще бъдат избрани 15-20 кучета, които ще имат честта да излязат на сцената заедно със собствениците си.

Ние нямаме как да настояваме да избере определено куче, той е човекът, който казва кое куче иска на сцената, кое не иска, разкрива още Стоянов. Сизър Милан ще види избраните на кастинга кучета заедно със стопаните им ден преди шоуто. Тогава той разбира какви са им конкретните проблеми, вижда на живо животните им и избира кучетата, които излизат на сцената.
Организаторите на шоуто осигуряват кучешките клетки, пространство зад сцената, където в специална зона животните ще могат да ходят по нужда, да почиват, да се нахранят кучетата и собствениците им, които на практика ще изкарат цял ден в тази зона в очакване на срещата си със Сизър Милан. Отделно ще има 2 броя ветеринарни екипи, дресьор, който да гарантира, че няма агресия в животните, както и психолог.

"Никога не сме правили подобно шоу, защото се занимаваме с музикални концерти, но е предизвикателство", казва Мартин Стоянов.

В рамките на шоуто Сизър Милан ще покаже практически на публиката как да разчита езика на тялото на животното и да разкрие каква роля играят инстинктите при формирането на поведението и взаимодействието между човека и кучето.

Гоня го от 2 години, заклет кучкар съм

Гоня Сизър Милан от 2 години. Кучкар съм от 15 години. За съжаление загубих моя боксер на 14 години, като те обикновено живеят по 10. Едва преживях загубата му, вкъщи има от йоркширски териери - момче и момиче. Тъща ми беше с 3 кучета в къщата й. Жена ми винаги викаше - гледай го тоя. Гледах няколко предавания.

Сизър Милан е базиран основно в Щатите, но когато видях, че тръгва към Европа, си казах - това е моят час. Като видях какъв огромен е интересът към него - постинги по форуми, стана ясно, че хората са страшно впечатлени от него и методиката му.

Основното е, че кучетата са като вълците на глутница. Трябва да има авторитет, същество, което е доминантното, което да определя правилата. И на базата на това, той прави своите методики. Какъвто и кучкар да съм, винаги се пазя от големи кучета, защото тези животни имат особен нрав понякога, че не можеш да го познаваш. Този човек, като му докарат ново куче, което да го види, той отива към него без никакви реакции, движения и без грам агресия и един вид го подчинява и да се държи по правилния начин. Това е много рядко, Сизър Милан не е дресьор. Затова трябва особен вид талант. Той е психолог. С минимални специфични жестове да подчини това животно и да му внуши доверие. Защото повечето кучета са с проблеми - агресия спрямо хора, мебели, страхови неврози. това са много специфични неща, които този човек овладява. Но и ма много хора, които и не харесват методите му.

Любовта към кучетата е мания, както са риболовците, хората, които се занимават с езда, където разговорите, възприятията и отношенията са други.

Мексиканецът учи как да вземеш връх

Пътят на 46-годишния Сизър Милан към световна известност тръгва от мексиканския град Кулиакан. От малък израства сред животните във фермата на дядо си и от малък проявява таланта си да укротява и успокоява животните.

Когато е на 21 години, преминават незаконно границата на САЩ и се установяват в Санта Клара, Калифорния. Не знае нито дума английски, а фамилията живее на улицата почти 2 месеца.

Докато не среща американската актриса и продуцент Джада Пинкет-Смит, която става негов поддръжник и ментор на мексиканския рехабилитатор. Първата стъпка е да му намери учител по английски. Едва през 2000 г. Сизар Милан получава статут на постоянно пребиваващ в САЩ, а през 2009 г. получава и американско гражданство. Работата му се фокусира върху въздействието върху кучетата с т.нар. от него "спокойно-настойчива енергия". Сизър Милан коригира поведението на домашните любимци, като обучава техните собственици да разбират нуждите и сигналите на кучетата, да осъзнават, че кучетата са групови животни и обикновено не живеят самостоятелно, а се събират на глутници с определена йерархия в тях. Той учи собствениците как да заемат лидерска позиция в онова, което кучето счита за своя "глутница", но да я заемат спокойно, уверено и неотстъпно.

Еколози готвят протести

Шоуменът бил самозванец и измъчвал животните

Новината за идването на Сизър Милан у нас разбуни духовете в социалните мрежи. Мнозина любители на животните и еколози скочиха срещу шоуто му у нас и обявиха, че шоуменът не се отнася хуманно с животните. Зелените активисти готвят и протест преди появата на Милан на 23 март в "Арена Армеец". Според тях Милан вреди на хората, имащи и обичащи кучета, както и на самите животни. "Навремето "звездата" на този мошеник и вредител за кучешкия род изгря до голяма степен благодарение на Опра Уйнфри. Същата тази Опра Уйнфри, след като разбра на колко кучета психиката тотално е разбита от този шарлатанин, вече също е в категорията на хората, които заклеймяват дейността му", пише в блога си кинологът Николай Атанасов. В няколко кучкарски форума и фейсбук групи също расте негодуването срещу Милан. Според тях методите на Милан били противоречиви, а той се интересувал единствено и само от правене на пари.

"Когато всичко се пречупва през комерсиализма, тези, които дават трибуна на пародията Милан, не се спират пред нищо", коментират в социалните мрежи. Еколозите предупреждават, че на много места по света изявите на Сизър Милан са бойкотирани. Поради тази причина и у нас се подготвя протест срещу неговото идване. Разбира се, мненията са полялизирани. От другата страна са привържениците му, които споделят, че методите на Сизър много са им помогнали. "Кучето ми ме ухапа и беше агресивно. Благодарение на учението на Сизър Милан успях да го превъзпитам и вече нямам проблем с него. Възхищавам се на таланта на този психолог", споделя ветеринарният лекар и любител на кучета д-р Стоян Иванов. Други подкрепящи Милан също твърдят, че макар и по-грубо, психологът умее да балансира и се отнася доста умерено и хуманно с животните.

Наш зоопсихолог изповяда същите методи

"Не бих казал, че съм особено развълнуван, но бих искал да видя Сизър Милан. Сигурен, че мога да науча много от него. И той сигурно има какво да научи от мен, макар да се съмнявам да има подобно намерение". Това заяви вчера смятанията за "българския Сизър Милан" зоопсихолог Александър Георгиев. "Ако ме поканят, ще приема да изляза и на сцената дори", казва Георгиев. Двамата изповядват една и съща методика.

"Техниката ми харесва, но да се занимавам с кучетата ми е много по-добре", казва той. "Разбирам ги. Мога да си обясня защо едно куче има проблемно поведение в определени ситуации. Откъде идва това. Какво са направили стопаните му. Зная кога едно куче се чувства добре или зле. Мога да кажа на един стопанин как да подходи, така че любимецът му да се чувства добре", продължава спокойно разказа си 52-годишният мъж.

Според него в момента в София най-популярни са голдън ретривърите, лабрадорите, кане корсо, джак ръсел. В последно време риджбек, дого аржентино. През няколко години модата се сменя, но общо взето когато човек се почувства забогатял, си взима голямо куче, а когато е беден - малка порода, смее се Александър Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай