Нямало мъжки и женски мозък

Така твърди учен от Бирмингам

Нямало мъжки и женски мозък | StandartNews.com

Няма женски и мъжки мозък. Всичко е въпрос на възпитание Джина Риппон, професор в областта на когнитивната невровизуализация в Астонския университет в Бирмингам не понася, когато ѝ кажат, че мъжете са от Марс, а жените - от Венера.

"И мъжете, и жените са от планетата Земя", смята 70-годишният учен, която разтърси научния свят с книгата си "Пол и нашият мозък", публикувана през август 2019 годниа от издателство Pantheon Books" , - пише Le Figaro

Вече няма смисъл да се задава въпросът - мъжки или женски е мозъкът ни. Ако погледнете на всички данни, събрани от изучаването на хиляди мозъци, ще получите извод, че голяма част от данните за представителите на двата пола в значителна степен се пресичат и съвпадат, твърди Риппон.
 

Но предубеждетията се запазват и днес. В книгата си наричам това "търсене на разликата". Ето откъде започва всчико. Разликата винаги се е приемала като длъжно. Никой никога не се е замислял наистина ли мъжете и жените имат различни мозъци. Това се считало за нещо, което се подразбира.

Тъй като жените и мъжете са заемали различни места в обществото учените, които са се интересували от мозъка веднага са се опитали да покажат откъде идва тази разлика. Да се постави под съмнение съществуващото положение на нещата е изглеждало немислимо.

Жените са се смятали за нисши същества и е ставало въпрос за това да се намери начин да се покаже, че техният мозък отстъпва на мъжкия. Някои жени сами твърдят, че имат по-емпатично мислете или че са по-способни в създаването на социални връзки.

Те се опитват да убедят висчки тези "скучни" и "не женски" предприятия в това, че са им нужни по-съпреживяващи сътрудници", обяснява още Риппон.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай