Нови версии за смъртта на принцеса Даяна. Виновни ли са лекарите?

Шофьорът на мерцедеса бил вербуван

Нови версии за смъртта на принцеса Даяна. Виновни ли са лекарите? | StandartNews.com

 

На 1 юли принцеса Даяна щеше да навърши 63 години. Лейди Ди загина на 36-годишна възраст в автомобилна катастрофа: колата, в която тя беше с приятеля си Доди Ал-Файед, се блъсна в стълб в тунела Pont de l'Alma в Париж. Много фенове на кралското семейство смятат, че инцидентът не е станал случайно. Полицията проучи 175 версии за инцидента и опроверга всички, но някои от тях се превърнаха в истински теории на конспирацията.

Мистерията около смъртта на принцеса Даяна ражда все по-нови версии. Ето 9 от тях

Официалната версия за смъртта

Лейди Ди умира в нощта на 31 август 1997 г., когато отива на вечеря в Париж с Доди Ал-Файед, син на египетски милиардер. Шофьорът на мерцедеса Анри Пол бил повикан, когато работният му ден вече бил свършил, а по-късно се оказало, че нивото на алкохол в кръвта му е три пъти по-високо от законовата норма във Франция. По време на пътуването той също е превишил ограничението на скоростта и е загубил контрол. Колата се е блъснала в стълб в тунел близо до моста Алма.

Официалното разследване на смъртта на принцеса Даяна е проведено два пъти - във Франция (през 1999 г.) и във Великобритания (операция "Паджет" през 2008 г.). И на двете заключението е еднакво - инцидентът е станал поради изключително небрежното шофиране на пияния Анри Пол, неизправност на предпазните колани (закопчан е само бодигардът на принцесата Тревър Рис-Джоунс и той оцелява), както и поради безотговорното поведение на папараците, които преследват колата и заслепяват шофьора със светкавици на камерата.

В резултат на инцидента Доди и шофьорът са починали на място, Диана е починала няколко часа по-късно в болницата.

 

Даяна била бременна с детето на Доди

Бащата на приятеля на Даяна, Мохамед Ал-Файед, заяви, че британската разузнавателна служба MI6 е убила лейди Ди и Доди по заповед на кралското семейство (по-специално съпруга на кралица Елизабет II, принц Филип), защото се твърди, че е бременна с детето на Доди и двойката ще обяви годежа си. Милиардерът каза, че Уиндзорите "не могат да приемат, че египетски мюсюлманин може в крайна сметка да стане втори баща на бъдещия крал на Англия".

Аутопсията на тялото на Даяна обаче опровергава тази версия: кръвният тест на принцесата е отрицателен. Освен това близки приятели на принцесата свидетелстват, че в средата на август 1997 г. Даяна е имала нормален менструален цикъл и е използвала контрацептиви. Според лейди Анабел Голдсмит, която разговаряла с Даяна два дни преди смъртта й, принцесата казала: "Имам нужда от брак, точно като обрив по лицето ми".

В медиите се появиха и информации за предполагаемата покупка от Доди на годежен пръстен в бижутерийния бутик "Алберто Роси", но по-късно се оказа, че той е излязъл оттам само с каталог. По това време той познава Даяна само от седем седмици, което поражда съмнения в решението му да се ожени за нея.

Ал-Файед не е първата мюсюлманка, с която лейди Ди има връзка: преди него тя се среща с хирурга Хан в продължение на две години. Двойката беше готова да се ожени, а кралското семейство дори ги благослови за това. Принц Чарлз вярвал, че като позволи на Даяна да бъде щастлива с мъжа, когото обича, ще успее да заслужи прошката на поданиците си, които след развода си застават на страната на нещастната принцеса. И това ще му позволи да се събере отново с любимата си Камила. Лейди Ди обаче се разделя с Хан малко преди аферата с Доди.

Шофьорът на принцеса Даяна е шпионин на МИ-6

Мохамед Ал-Файед също твърди, че шофьорът Анри Пол е бил информатор на британската разузнавателна служба MI6 и е провокирал инцидента. Всъщност мъжът е бил шеф на охраната в хотел "Риц" в Париж, където са отседнали Даяна и Доди. Хотелът е принадлежал на семейство Ал-Файед. Според бившия офицер от МИ-6 Ричард Томлинсън обаче в банковата сметка на Пол е открит подозрителен трансфер, който той е можел да получи от разузнавателната служба.

Теоретиците на конспирацията също смятат, че Пол е бил трезвен и кръвна проба за разследването е взета от жертва на самоубийство. Според една от версиите шофьорът е причинил инцидент и е оцелял, а на негово място е било неизвестно лице, според друга - не е успял да избяга, така че разследването е излязло с идеята, че е пиян.

През 2008 г. разследването потвърди, че Пол е изпил пет чаши аперитив "Рикар" същата вечер. Също така, в резултат на това шофьорът е заподозрян, че е информатор на ниско ниво, но не на британците, а на френските специални служби.

Пазачът на Даяна бил шпионин и убиец

Обществеността също така обвини бодигарда на Даяна Тревър Рийс-Джоунс, който оцеля след инцидента, че работи за MI6. Той е получил сериозна травма на главата и затова не си спомня никакви подробности за инцидента. Твърди се, че физическата годност на Рис-Джоунс му позволява да оцелее при инцидента, а амнезията е изфабрикувана, така че разследването да не разчита на него като свидетел. Официално потвърждение на тази теория обаче няма.

Виновни са медиите-преследвачи

Разследването призна, че папараците са преследвали колата на Даяна, а светкавиците на камерата са заслепили Пол и са го накарали да върви по-бързо. Не са установени обаче злонамерени намерения или престъпен заговор от страна на фотографите: поведението на преследвачите е обявено за нормално.

Въпреки това, един френски фотограф привлече вниманието на обществеността: Джеймс Андансон, който преди това е снимал Даяна и Доди във Вила Ал Файед в Сен Тропе, притежавал бял Fiat, който според камерите за наблюдение преследва колата на лейди Ди до тунела Pont de l'Alma. След инцидента се твърдеше, че тази кола е изчезнала, така и не е намерена в Париж.

Андансон отрече да е замесен в трагедията, твърдейки, че не е използвал колата, а тя не би могла да настигне бързащия с 150 км/ч "Мерцедес". По "Фиат"-а не са открити следи от боя от колата на Даяна и скоро фотографът я продаде. Той имал и алиби: съпругата му потвърдила, че същата вечер са били в Линиер, на почти 300 км от Париж.

Бащата на Доди обаче настоял, че специалните служби могат да подкупят Андансон, който имал голям опит в преследването на известни личности, и той само леко "бутнал" колата на принцесата. През май 2000 г. тялото на фотографа е намерено в изгоряла кола, паркирана насред гората. Разследващите са открили огнестрелна рана в тила му и са заявили, че става дума за самоубийство.

Кралското семейство е замесено

Принцеса Даяна не само развали имиджа на кралското семейство, като направи Уиндзорите да изглеждат безсърдечни, но и знаеше всичко за задкулисния живот на монарсите. Освен това тя наистина беше "кралицата на сърцата на хората" и засенчи не само бившия си съпруг Чарлз, но и самата Елизабет II, което според обществеността не можеше да не принуди кралското семейство да предприеме действия.

Твърдеше се усилено, че кралската фамилия е инсценирала убийството заедно със специалните служби, някой пък твърдяха, че са искали само да я сплашат и да направят "последно предупреждение", но всичко не е минало по план.

Самата Даяна предсказва собствената си смърт: скоро след развода, в писмо до бившия си иконом, тя пише, че се страхува за живота си. Страховете на принцесата се оправдали. Тя е имала проблеми с колата, а другият й бодигард е загинал при инцидент, който Даяна смята, че е бил планиран.

Елизабет II отказва да направи официални изявления относно смъртта на Даяна. Тя обаче наруши протокола на погребението на бившата си снаха, като наведе глава и по този начин отдаде почит.

Колата на Даяна е дефектна

Някои смятат, че колата, в която Даяна е пътувала с любовника си, е била с технически проблеми, така че шофьорът Пол е загубил контрол при висока скорост. Имаше и съобщения в пресата, че преди пътуването една кола изведнъж е заменена с друга.

Според друга версия Диана и Доди не са закопчали предпазните колани, защото предпазните колани са дефектни, но разследването е заключило, че това не е така. Затова все още не е известно защо пътниците и шофьорът не са ги използвали.

Лекарите не искали да спасят Даяна

Принцеса Даяна все още е била жива няколко часа след инцидента. Британските поданици обвиниха френските лекари, че не са я спасили въпреки факта, че лекарите са действали по протокол. В Обединеното кралство линейките трябва да откарат жертвите в болница възможно най-скоро, а във Франция лекарите трябва да осигурят възможно най-много грижи на мястото, преди да отидат в болница.

Разследването отрече версията, че лекарите умишлено не са предоставили на Даяна подходяща помощ. В същото време все още е невъзможно да се каже дали Даяна щеше да бъде спасена, ако беше откарана в болницата, или не. Лекарите твърдят, че е невъзможно да оцелее с нараняванията, които е имала. През 2019 г. водещият британски криминалист Ричард Шепърд заяви, че лейди Ди е починала от малка разкъсана вена в белия си дроб и е можела да бъде спасена, ако е била закопчана.

Принцеса Даяна загинала заради приятеля си

Има и версия, че колата на Даяна наистина е била отрязана нарочно, но основната цел на убийството не е била принцесата, а Доди Ал-Файед. Твърди се, че враговете на баща му можели да му отмъстят за дейността му.

Египетският милиардер наистина може да има влиятелни противници. Използвайки незаконни методи, той придобива контрол над известния лондонски универсален магазин Harrods. Приятелят на Даяна също беше осъден за незаконно финансиране на британските консерватори. Мохамед Ал-Файед е бил обвиняем по няколко наказателни дела по подозрение в присвояване и измама, но винаги е успявал да избегне наказание.

Принцеса Даяна инсценирала смъртта

Според друга версия самата лейди Ди инсценирала смъртта си, за да скъса завинаги с кралското семейство на Великобритания и да живее за собствено удоволствие. Твърди се, че тя умишлено е подготвила почвата за това, заявявайки страхове за живота си и посочвайки Чарлз. Освен това тялото на принцесата никога не е показвано на широката общественост: Даяна е погребана в затворен ковчег.

Теоретиците на конспирацията обаче не можаха да дадат отговор на въпроса как една майка може да остави двамата си сина заради собствените си удоволствия.

Погребението на принцеса Даяна се състоя на 6 септември 1997 година. Принц Уилям и принц Хари вървяха зад ковчега на майка си в погребална процесия от Бъкингамския дворец до Уестминстърската катедрала. Телевизионното излъчване на събитието е гледано от 2,5 милиарда зрители по целия свят. Лейди Ди е погребана на остров Спенсър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай