Нови разкрития за Титаник. Как е можел да оцелее?

Извадиха архивите от разследването за сблъсъка с айсберга

Нови разкрития за Титаник. Как е можел да оцелее? | StandartNews.com

През 1912 г. Титаник става най-голямото корабокрушение в историята, след като се сблъска с айсберг. След няколко предупрежденията, които са пренебрегнати, са предприети действия за избягване на удара, едва когато един наблюдател забелязва настъпващата опасност… но вече е твърде късно. Десният борд на кораба е пробит, което позволява 5 от 16-те отделения да се наводнят – с едно повече, отколкото корабът е бил построен да поеме, припомня Хроникъл.

Щеше ли Титаник да потъне, ако се беше ударил челно в айсберга?

Според канала Oceanliner Designs в YouTube сложната стоманена структура като пчелна пита в кърмата на кораба теоретично би могла да предостави достатъчно еластичност, за да понесе удара, без да се разпадне незабавно.

Мнението, че на Титаник е могло да му се размине, е споделено от Едуард Уайлдинг, заместник на Томас Андрюс в отдела за проектиране на кораба.

Разкритието за това е в извадени архиви от разследването на корабокрушението, което се води в началото на 20-ти век от британски комисар:

Комисарят: Искате ли да кажете, че ако този кораб се беше забил в айсберга откъм носа, щеше да се спаси?

Едуард Уайлдинг: Напълно съм сигурен, че щеше да се спаси, милорд. Страхувам се, че щеше да убие всички пожарникари долу в пожарникарските каюти, но съм сигурен, че корабът щеше да оцелее.

К: И пътниците нямаше да загинат?

ЕУ: Пътниците щяха да оцелеят.

К: Смятате ли, че ако руля не беше отклонен надясно, щеше да има шанс корабът да бъде спасен?

ЕУ: Вярвам, че корабът щеше да бъде спасен, и съм убеден в това от случая. Преди около 34 години един голям северноатлантически параход се блъсна в айсберг и се върна на пристанището, а се движеше бързо.

К: Аризона – помня го. (Аризона – 450-метров кораб, който през 1879 г. се удря в айсберг, но с носа напред – и не потъва, а плава още 50 години. Друг кораб, Грампиън, също оцелява след челен сблъсък през 1919 г).

Според  Уайлдинг, Титаник е щял да се смачка, убивайки много работници в засегнатата част на кораба, но е могъл да остане на повърхността.

Разбира се, да се очаква, че капитанът ще направи такова решение пред лицето на приближаваща ледена канара с размерите на квартал, не би било особено разумно, но това повдига интересни идеи за конструкцията на такива огромни кораби.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай