Нови факти за "Титаник". Проговори вестник на 112 години

Броят с уникалния разказ открит в стар гардероб

Нови факти за "Титаник". Проговори вестник на 112 години | StandartNews.com

Нови факти за потъването на „Титаник” излязоха от вестник, открит в задната част на гардероб в Ангрия след повече от век.

Броят разказва за агонизиращото чакане, пред което са изправени семействата на тези, които са били на борда на "Титаник".

Последствията от трагедията, при която повече от 1500 души загинаха при потъването на кораба през април 1912 г., са трогателно уловени в снимки, публикувани в 112-годишния вестник, предава vesti.bg.

С дата 20 април 1912 г., първата страница на британския вестник The Daily Mirror показва две жени в Саутхемптън - английския пристанищен град, откъдето "Титаник" е отплавал - чакащи да бъде публикуван списък на оцелелите.

Заглавието гласи: „Една от хилядите трагедии, които направиха корабокрушението на "Титаник" най-ужасното в световната история.“

Когато "Титаник" отплава на 10 април 1912 г., той беше най-големият пътнически кораб в експлоатация и се смяташе за „непотопяем“. Само четири дни по-късно първото пътуване на лайнера се превърна в международна трагедия, когато корабът се удари в айсберг в Северния Атлантик в 23:40 ч. на 14 април.

Корабът, който потъна за по-малко от три часа, няма достатъчно спасителни лодки за приблизително 2220 души на борда.

Вестникът е открит в гардероб по време на разчистване на къща, извършено от аукционерите Hansons, където се смята, че е бил съхраняван повече от век.

На първата страница пише: „От 903 членове на екипажа на „Титаник“ само 210 са спасени. Това означава трагедия след трагедия за Саутхемптън, където живееха по-голямата част от мъжете, тъй като от това ужасяващо бедствие майките бяха ограбени от синове, съпругите от съпрузи и младите момичета от любовници.

„Вчера беше ужасен ден в историята на града, въпреки че сложи край на всякакво напрежение. Списък на спасените беше поставен пред офисите на White Star и майки и съпруги, които се надяваха против надежда, нетърпеливо прочетоха имената, само за да открият, че най-лошите им страхове са се сбъднали.

„За някои, разбира се, списъкът съдържаше славни новини, но те премълчаха радостта си пред ужасната мъка на своите приятели и съседи.“

Вътре вестникът се отваря на двойна страница, включваща галерия от изображения на онези, които са били на борда.

Чарлз Хансън, собственик на Hansons Auctioneers, каза в изявление на уебсайта на фирмата, че вестникът е бил открит по време на „разчистване на къщата“ в имот в град Личфийлд в Стафордшир.

„Вестникът беше намерен благодарение на бабата на нашия възрастен клиент“, каза Хансън. „Тя държеше вестници, отбелязващи големи събития като коронацията на крал Джордж V през 1911 г., както и потъването на Титаник.“

Хансън описа вестника, който беше продаден за около 45 долара тази седмица, като „ценна част от социалната история“, добавяйки: „Тази находка ни напомня за много опечалени семейства и приятели, майки, бащи и съпруги с разбито сърце.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай