Нова пирамида набира жертви под тепетата

Нова пирамида набира жертви под тепетата | StandartNews.com

Създателят на "Сейвуей" Станчо Рангелов пуснал схема от чужбина

Офшорка с офиси у нас примамва с карти за пазаруване

Пловдив продължава да доказва печалната си слава на столица на финансовите пирамиди. Сега жителите под тепетата са изкушавани от нова схема на стар познайник, алармира в. "Марица".

Става въпрос за Станчо Рангелов, който заедно със скандалния пастор Светослав Петров създадоха през 2010 г. фирмата "Сейв къмпани интернешънъл" (SCI), преименувана по -късно на "Сейвуей България".

За кратко време двамата успяха да зарибят стотици безработни в страната, повечето от които млади хора, като им обещаваха бързи и лесни печалби. Продаваха т. нар. "бизнес партньорства" на стойност от 600 до 4000 лв. Срещу сумата закупилият ги придобиваше правото да продава такива и на други и така да възстанови похарчената сума, а впоследствие да печели, ако новите участници на свой ред успеят да продадат "бизнес партньорства" на други хора.

Пред широката общественост бизнесът на компанията бе представен като амбициозен мултилевъл проект - продажба на карти за отстъпки в търговски обекти. Преди две години Комисията за защита на потребителите им забрани да упражняват дейност, но поради липса на съдебно решение, тандемът продължи да търси и вербува наивници. През 2014 г. фирмата бе прехвърлена в Германия, а според запознати Петров и Рангелов са спрели общия бизнес, след като са се скарали за пари.
Междувременно стана ясно, че Старозагорският районен съд е осъдил наскоро "Сейвуей България" ЕООД за сумата от над 3 млн. лв. Делото е заведено от регионалния им мениджър от Стара Загора за неизплатено трудово възнаграждение по два трудови договора.

Рангелов, който се е преселил в Израел, вече е задействал нова пирамида, твърдят негови жертви от предишната пирамида. Тя вече набира клиенти в няколко държави, включително и у нас.

Според запознати Рангелов е инвестирал в схемата "Smarty feed back" /смарт обратна връзка/, но бил в сянка.

Конците дърпали основно двама негови приятели от Израел

както и няколко българи. Схемата у нас действала чрез регистрираната в Пловдив, на ул."Атон"1 фирма "Smarty Systems Development Ltd". Справка в ДАКСИ показва, че неин собственик е "Норфос сървисиз лимитид", регистрирана на Виржинските острови, а управител на дружеството е пловдивчанинът Георги Халачев. Офшорката е с разностранна дейност - от търговия и туризъм до комисионерска дейност.

Smarty feed back действа на подобен принцип на SCI с абонаментни карти за пазаруване в различни обекти. В едноименния им сайт пише, че SmartyFeedback е безплатна програма, която възнаграждава мнението на клиентите с Cashback /пари обратно/. Работи се на следния принцип: Избираш обект, участваш в Smarty feed back, пазаруваш с предварително закупен от уж безплатната програма SmartyID, даваш мнението си за покупката,

след което си връщаш до 25% от парите

Който покани приятели, получава още награди, е другото обещание в сайта. Там е уточнено, че Cashback се прилага само за покупки, чиято стойност надвишава минималната стойност за покупка, и които отговарят на определени условия. Секторите, от които се чакат печалби са "Красота и здраве", "Техника и електроника" и "Услуги". Има и специална оферта, която издига бизнесът на по-високо ниво чрез увеличение на продажбите.

По повод новата схема, ето какво пише форумец в сайта на "Марица": "Всъщност Smarty не е нещо ново, а е замислена и функционира почти година и половина. Докато се разпадаше старата пирамида Saveway и завлякоха всички с много пари, се подготвяше паралелно новият проект с още по-завоалирани и рафинирани механизми на измама. Новата фирма функционира в нов офис инкогнито отново в града на тепетата, обаче този път под прикритие е регистрирана на офшорка на името на лица, които никой не познава, така че са си подготвили домашното много по-добре от първите два опита - SCI и Saveway. Естествено зад целия цирк отново стои лицето С. Рангелов."

Подписал се като бивш мениджър е споделил: "Аз бях един от мениджърите на компанията. За целия й срив е виновен Станчо Рангелов. Той направи така, че компанията нарочно да фалира, за да си реализира израелския проект със заграбените пари... Сега виждам, че Рангелов отново вкарва риби в мрежите си..."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай